Agenţia Europeană a Medicamentului a anunțat că în prezent, nu există dovezi reieșite din studii clinice sau epidemiologice care să stabilească o legătură între inhibitorii ACE sau ARB și agravarea COVID-19.

„EMA a luat cunoștință de comunicările recente apărute referitoare la posibilitatea ca unele medicamente, ca, de exemplu inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) și blocanții receptorilor de angiotensină (ARB, sau medicamentele din clasa sartanilor) să agraveze infecția cu coronavirus (COVID-19)”, se arată în comunicatul  Agenţiei Europeană a Medicamentului.

Medicamentele care conțin inhibitori ACE și ARB sunt cele mai frecvent folosite pentru tratarea pacienților cu hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă sau boli renale.

Este important ca pacienții să nu își întrerupă tratamentul cu inhibitori ACE sau ARB și să nu fie necesară trecerea la tratament cu alte medicamente, atenționează reprezentanții EMA.

Pe măsură ce criza de sănătate publică se extinde rapid la nivelul întregii lumi, s-au inițiat și se află în curs de desfășurare cercetări științifice care să elucideze modalitatea de reproducere în organism a coronavirusului  care produce sindrom respirator acut sever (SARS-CoV-2), modul de interacțiune a acestuia cu sistemul imunitar și de producere a bolii precum și posibilitatea ca utilizarea în continuare a unor medicamente precum inhibitorii ACE și a celor ARB să afecteze prognosticul COVID-19.

“Speculațiile conform cărora medicamentele care conțin inhibitori ACE sau ARB a putea duce la agravarea infecției în contextul COVID-19 nu sunt susținute cu dovezi clinice. Aceste medicamente acționează asupra sistemului renină-angiotensină-aldosteronă (RAAS). Deoarece, pentru a pătrunde în celulele umane, virusul are drept țintă și se folosește de enzima cunoscută sub denumirea de enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2), care face parte din acest sistem, iar medicamentele în cauză pot mări nivelul de ACE2, una dintre variatele teorii sugerează că astfel aceste medicamente ar putea intensifica și activitatea virusului. Cu toate acestea, interacțiunile dintre virus și RAAS al organismului sunt complexe și incomplet elucidate”, se arată în comunicatul EMA.

.