EMA investighează posibile noi efecte secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19 ARNm

0
226
General view of the EMA (European Medicines Agency) offices in Canary Wharf, London. Countries across the EU are bidding to host the EMA and the EBA when they re-locate after Brexit. Picture date: Tuesday August 1st, 2017. Photo credit should read: Matt Crossick/ EMPICS Entertainment.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa (EMA) analizează trei noi situații pentru a evalua dacă acestea pot fi posibile efecte secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19 de la Pfizer și Moderna, bazate pe ARN mesager, după un număr mic de cazuri.

Eritemul multiform, o formă de reacție alergică a pielii, glomerulonefrita și sindromul nefrotic, tulburări legate de rinichi, sunt studiate de comitetul de siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), potrivit autorității de reglementare, informează Independent.ie.

Unele efecte secundare rare ale celor două vaccinuri care folosesc tehnologia ARNm sunt studiate pe măsură ce mai multe persoane sunt inoculate la nivel global.

În luna iulie, EMA a găsit o posibilă legătură între inflamația cardiacă foarte rară și vaccinurile cu ARNm. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au subliniat că beneficiile acestor vaccinuri au depășit orice riscuri pe care le prezintă, potrivit sursei citate.

EMA nu a oferit miercuri detalii cu privire la câte cazuri cu efecte secundare severe au fost înregistrate în urma vaccinării cu serurile Pfizer și Moderna, dar a spus că a solicitat mai multe date de la companii pentru a studia orice potențială relație dintre ele.

Articolul precedentGCS a anunțat 371 cazuri noi de persoane infectate. 98 de pacienți COVID, internați la ATI
Articolul următorSpitalul „V. Babeş” Timişoara realizează CT și RMN în baza trimiterii de la medicul specialist