Efectele radiatiilor ionizante in practica medicala pot aparea cativa ani mai tarziu. Copiii si adolescentii sunt mai afectati

0
60

Radiatia ionizanta este un tip de energie eliberata de atomi sub forma de unde electromagnetice sau particule.

Oamenii sunt expusi la surse naturale de radiatii ionizante, precum si surse construite de om. Sursele naturale de radiatii sunt inclusiv materialele radioactive gasite in sol, apa si aer, iar sursele artificiale (create de om) sunt reprezentate si de dispozitivele medicale, inclusiv aparatura care asigura producerea proiectiilor radiografiilor X. 98% din sursele artificiale sunt reprezentate de radiatiile din practica medicala si reprezinta 20% din expunerea totala a populatiei la radiatii ionizante, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

in imagistica medicala radiatiile sunt folosite pentru a salva vieti, dar si pentru a preveni necesitatea altor proceduri invazive. Datele OMS arata ca anual, la nivel mondial , aproximativ 3,6 miliarde de investigatii radiologice cu razele X sunt efectuate cu scop diagnostic, iar 7,5 milioane de tratamente efectuate sunt cele in care se folosesc razele X- adica radioterapia.

OMS atrage atentia ca utilizarea necorespunzatoare poate duce la doze de radiatii inutile si neintentionate pentru pacienti. Exista efecte pe termen lung care pot sa apara cativa ani sau chiar zeci de ani mai tarziu dupa expunerea la radiatii – cum ar fi arsuri la nivelul pielii, cancere sau sindromul acut de iradiere. in cazul in care doza de radiatii este redusa sau daca pacientul este expus de-a lungul unei perioade mai lungi de timp, impactul efectelor nu este la fel de puternic. Efectele nu vor avea loc intotdeauna, insa aparitia lor este direct proportionala cu doza de radiatii ionizante.

OMS precizeaza ca riscul este mai mare pentru copii si adolescenti sa fie iradiati, deoarece aceste grupuri sunt mult mai sensibile la expunerea la radiatii decat adultii. De altfel, din totalul investigatiilor, aproximativ 350 de milioane dintre acestea sunt efectuate copiilor cu varsta sub 15 ani, potrivit datelor OMS.

De asemenea, o alta problema o reprezinta expunerea prenatala la radiatii ionizante, ce poate induce leziuni ale creierului la fetusi ca urmare a expunerii acestora intre saptamanile 8-15 de sarcina si intre saptamanile 16-25 de sarcina, potrivit OMS.

Specialistii OMS atrag atentia ca atat pacientii, cat si familiile lor nu sunt informati corect cu privire la riscurile si beneficiile unor astfel de proceduri.

De aceea, OMS a lansat in urma cu mai multi ani o initiativa globala privind siguranta radiatiilor in contextele medicale. Astfel, una dintre prioritati este aceea de a imbunatati comunicarea riscului de iradiere in imagistica pediatrica. Astfel este util dialogul eficient si echilibrat intre personalul de asistenta medicala, familii si pacienti cu privire la beneficiile si riscurile pe care le prezintaefectuarea unei investigatii radiologice in care se folosesc razele X.

in prezent, OMS sprijina Statele Membre pentru a aplica Ghidul revizuit si actualizat referitor la standardele internationale de siguranta in ceea ce priveste expunerea la radiatii (BSS).

Articolul precedentCampania „Salveaza vieti: Igiena Mainilor” 2016
Articolul următorMembrii Consiliului European pentru Evaluarea Medicala a Specialistilor se intalnesc in Romania