Efectele expunerii prelungite la radiatiile solare asupra alunitelor

0
187

Excesul si expunerea prelungita la radiatiile solare si radiatiile ultraviolete afecteaza calitatea pieliisi in special sanatatea alunitelor de pe corpul nostru.

„Expunerea prelungita la radiatiile ultraviolete si la lumina solara va genera efecte negative pentru pielea noastra care este dotata cu capacitatea de a se apara pana la anumite niveluri de agresiune a radiatiilor solare. Eu as sugera ca atunci cand in mass-media si prin Institutul National de Meteorologie se anunta ca indexul de radiatii ultraviolete se apropie de 8, in acele zile nu avem ce cauta la plaja pentru ca pielea nu se poate apara”, a declarat intr-un interviu pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog.

Potrivit prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, expunerea prelungita la soare a generat in timp si o crestere importanta a cazurilor de cancer cutanat, dintre care cel mai grav este melanomul malign. Acest tip de cancer, melanomul malign isi are originea in alunitele displazice de pe corpul nostru, adica alunitele cu un contur neregulat geografic, care au mai multe culori si peste 5-6 milimetri in diametru.

Pentru ca sanatatea pielii este foarte importanta, inainte de a merge la plaja, medicul specialist recomanda un consult de specialitate care include testarea atenta a alunitelor. Examenul clinic de specialitate a alunitelor este o metoda eficienta prin care putem evita consecintele grave ale expunerii prelungite la radiatiile solare si ultraviolete. De asemenea, pentru a ne proteja pielea si alunitele este recomandata folosirea cremelor fotoprotectoare cu indice mare de protectie sau a hainelor cu potential fotoprotector, dar si evitarea sporturilor traumatizante.

Cu toate acestea specialistii spun ca expunerea la radiatiile solare si ultraviolete poate fi si benefica pentru buna functionare a organismului.

Articolul precedentProf. Ioan Nedelcu: Micoza inghinala apare frecvent atunci cand nu sunt respectate conditiile de igiena
Articolul următorEugen Nicolaescu: Prin pachetul de servicii medicale de baza urmarim reducerea duratei medii de spitalizare