Ecograf unic in tara, la IBCvT Targu Mures

0
181

Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures a fost dotat cu un ecograf unic in tara configurat pe investigatii cardiologice la copii si nou-nascuti.

Potrivit Oliviei Ciubotariu de la compania Procter&Gamble, initiator al campaniei „Şansa la viata, sansa la noi amintiri”, la jumatatea programului care se afla in derulare, Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures a fost dotat deja cu echipamente medicale de ultima generatie, in valoare de aproximativ 400.000 de dolari.

„Noul bloc operator de la IBCvT beneficiaza in prezent de primul ecograf din Romania configurat pe investigatii cardiologice la copii si nou-nascuti. Prin intermediul campaniei P&G initiata la inceputul lunii iulie, IBCvT Targu Mures a fost dotat cu echipamente medicale de ultima generatie, in valoare totala de aproximativ 400.000 de dolari”, a declarat Olivia Ciubotariu. Managerul general al IBCvT Targu Mures, Monica Suciu, a afirmat ca au fost deja achizitionate, pentru cel de-al doilea bloc operator al Institutului, un ecocardiograf cu sonda transesofagiana pediatrica, o pompa circulatie extracorporala, un monitor anestezie terapie intensiva si o statie de pompe volumetrice peristaltice.

Dr. Horatiu Suciu, de la IBCvT Targu Mures, a subliniat ca cel mai important echipament achizitionat este ecograful pediatric cu sonda transesofagiana, intreaga aparatura fiind vitala in mentinerea nou-nascutilor in viata, in timpul interventiilor chirurgicale.

Potrivit medicului, aparatul este primul ecograf de acest tip din Romania, iar prin achizitionarea echipamentelor amintite pot fi realizate operatii in cea de a doua sala.

Pentru amenajarea noului bloc operator, P&G a donat suma de 300.000 de dolari la inceputul campaniei, iar apoi a suplimentat suma cu inca 100.000 de dolari.

Pana in prezent, rezultatele campaniei ”Şansa la viata, sansa la noi amintiri”, potrivit auditului desfasurat de Deloitte&Touch in perioada 1 iulie – 31 iulie, estimeaza ca, la finalul campaniei, valoarea totala a donatiei catre Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures se va ridica la suma de 550.000 de dolari.

Campania initiata de Procter&Gamble are drept scop amenajarea unui nou bloc operator la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures si specializarea in strainatate a personalului medical, cu ajutorul fondurilor provenite din vanzarea produselor P&G in supermarketurile din tara. Campania „Şansa la viata, sansa la noi amintiri” se deruleaza in perioada 1 iulie – 30 septembrie si isi propune salvarea cat mai multor copii cu probleme cardiace si responsabilizarea opiniei publice cu privire la gravitatea acestor probleme.

Conform statisticilor, in Romania se nasc anual aproximativ 1.000 de copii cu malformatii cardiace, iar 900 dintre acestia necesita interventie chirurgicala in primul an de viata. Cea mai mare parte a acestora sunt operati in centrul de la Targu Mures, care pana la dotarea noului bloc operator putea efectua anual 270 de operatii.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentPeste 150 de persoane infectate cu ambrozia in judetul Satu Mare
Articolul următorSindroame cefaleice – Aspecte generale