Trebuie să învățăm să folosim eficient resursa umană, a declarat Ec. Gabriel Lazany, de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, în cadrul conferinței-dezbatere „Spitalele din România ÎNCOTRO? Actul Medical vs. Infrastructură”.

„Pe această perioadă a pandemiei, activitatea medicală a fost foarte diferită de la o secție, la cealaltă, secții care nu au fost foarte solicitate și secții unde adresabilitatea pacienților a fost crescută. Este absurd ca un manager de spital să nu aibă posibilitatea de a redirija personalul către anumite secții și compartimente. Dacă știm că medicii au anumite specialități și nu îi poți utiliza în altă specialitate medicală, asistenții medicali, personalul mediu și auxuliar trebuie să facă față cerințelor oricărei secții, iar managerii de spitale să aibă posibilitatea de a îi dirija”, a declarat Ec. Gabriel Lazany.

Acesta a mai precizat că în ceea ce privește infrastructura medicală, „la Bistrița se lucrează de foarte mulți ani pe proiecte importante și s-a reușit o supraetajare a spitalului, prin care a fost creat un bloc operator centralizat de 1500 de metri pătrați și o secție nouă de chirurgie”.

„În momentul de față, foarte multe spitale din România nu pot să facă lucrări de reabilitare pe fonduri europene nerambursabile pentru că nu îndeplinesc prima condiție de eligibilitate: să facă dovada proprietății. Aici ar trebui făcută o inventariere a sistemului medical și o ușurare din punct de vedere legislativ a condițiilor de intabulare a spitalelor, astfel încât accesul la proiectele de finanțare să fie mai facil”, a mai explicat Ec. Gabriel Lazany.

De multe ori, când ajungem în faza de finanțare a proiectelor, studiile de fezabilitate nu mai sunt de actualitate, a mai punctat acesta.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței-dezbatere „Spitalele din România ÎNCOTRO? Actul Medical vs. Infrastructură”, organizat de Colegiul Medicilor din România, în contextul tragediei incendiului de la Institutul „Matei Balș”, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute săptămâni.

Manifestarea se desfășoară sub conceptul CMR în DIALOG, ce își propune să devină o platformă de discuții la nivel național, prin organizarea unei serii de evenimente împreună cu principalele instituții și actori implicați în sistemul de sănătate pe cele mai importante teme pentru dezvoltarea profesiei medicale și a sistemului medical românesc. Managementul logistic și comunicarea aferente proiectului din partea CMR sunt asigurate de Sănătatea Press Group.