Durerea de cap – Intre patologie si normalitate

0
244

Durerea de cap poate fi un simptom care sa indice anumite afectiuni, dar poate fi si frecvent intalnita in randul persoanelor sanatoase.

Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca 50 si 70% dintre din adultii cu varsta cuprinsa intre 18-65 de ani in intreaga lume au avut dureri de cap in ultimul an. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor de pacienti cu dureri de cap sunt mult mai numeroase, iar acestea sunt neraportate si raman netratate corespunzator in toata lumea.

Durerile de cap sunt de mai multe tipuri: migrena, durerea de cap de tip tensional (sau cefaleea de tip tensional) si durerea de capcauzata de medicatia utilizata in exces.

Migrena incepe sa fie simptomatica in timpul pubertatii si afecteaza cel mai frecvent populatia cu varsta intre 35-45 de ani. Acest tip de durere de cap este frecvent intanita in randul femeilor si este cauzata si de influenta hormonilor. Durerea de tip migrenos poate fi de intensitate moderata sau severa, localizata pe o singura parte, pulsatorie si agravata de activitatea zilnica. Datele OMS arata ca aproximativ 30% (sau mai mult) dintre persoanele care au raportat durerea de cap acest tip de durere a fost de tip migrenos.

Un alt tip de durere de cap este cea cauzata de presiune, ce afecteaza, conform OMS, 70% dintre adulti si dureaza de obicei mai putin de cateva ore, insa poate dura chiar si cateva zile. in ceea ce priveste durerea de cap tensionala cronica, aceasta dureaza mai mult de 15 zile din luna si afecteaza aproximativ 1-3% din populatia adulta.

Algia sau durerea de cap de tip cluster sau in ciorchine este o forma primara de durere de cap si un tip necunoscut de durere. Incidenta acestei afectiuni este de 1 la 1000 de adulti, iar raportul pe sexe arata ca barbatii au o incidenta de 6 ori mai mare a bolii decat femeile.

Durerea de cap cauzata de excesul de medicamente este cauzata de consumul cronic de medicatii algice, este de tip secundar si poate afecta mai mult de 5% din unele grupuri populationale – mai frecvent femeile comparativ cu barbatii. Acest tip de durere de cap apare mult mai multe zile si este agravata – simptome accentuate- la trezire (dimineata).

Durerile de cap sunt considerate o problema de sanatate publica prin implicatiile sale – handicapul asociat si costurile financiare ale societatii. in acest sens, pacientii care sufera de dureri de cap pierd ore de munca si prezinta un randament scazut la locul de munca.

De aceea, OMS subliniaza ca pentru un tratament adecvat al tulburarilor de dureri de cap este nevoie de o pregatire a cadrelor medicale pentru un diagnostic precis, de cunoastere a conditiilor de lucru, de un tratament adecvat cu medicamente cost-eficiente, modificari ale stilului de viata, dar si de o educatie a pacientului.

Articolul precedentProf. dr. Monica Pop: Diabeticul care are complicatii trebuie sa se prezinte la oftalmolog din 3 in 3 luni sau chiar mai des
Articolul următorUn an de podiatrie in Romania!