DSU vine cu precizări legate de suspendarea internărilor și intervențiilor chirurgicale care nu sunt urgențe

0
322

Grupul de Comunicare Strategică a transmis o „Clarificare referitoare la interpretările care au apărut în legătură cu prevederile Ordinului Comandantului Acțiunii nr. 74553/07.04.2020”.

Redăm în cele ce urmează conținutul documentului semnat de Dr. Raed Arafat, Comandantul acțiunii, Secretar de stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Având în vedere interpretările eronate care au fost transmise prin mass-media și prin rețelele de socializare din mediul virtual, facem următoarele precizări:

A. Ordinul Comandantului Acțiunii nr. 74553/07.04.2020, nu face altceva decât să prelungească prevederile unui Ordin anterior, cu numărul 74527/23.02.2020, a cărui valabilitate, de numai 14 zile, tocmai expirase. Texutul articlolului 1 din ordinul actual este următorul: ”Pe toată perioada stării de urgență, se suspendă internările pentru intervenții chirurgicale, alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență și pot fi reprogramate, din toate unitățile sanitare cu paturi, publice și private, precum și consultațiile și tratamentele care pot fi reprogramate sau sunt programabile, în toate structurile ambulatorii, atât publice, cât și private.”

B. Din analiza textului, rezultă foarte clar că NU se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă doar acele activități medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii și care pot fi reprogramate, astfel încât să se prezerve capacitatea de internare spitalicească și să se reducă aglomerația pacienților și, implicit, riscul de transmitere a infecției COVID-19, păstrând posibilitatea de a acorda îngrijirile imediate, ce nu pot fi amânate.

C. Interdicțiile prevăzute art. 1 nu se aplică în mod absolut și automat, ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care trebuie să justifice:

a) necesitatea internării pacienților, pentru asistența spitalicească acordată în spitalele publice și private,

sau

b) necesitatea realizării consultațiilor sau a tratamentelor în ambulatoriu, în unitățile publice sau private care acordă asistență medicală ambulatorie.

D. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentație medicală care să demonstreze, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităților spitalicești cu internare. cât și în cazul structurilor ambulatorii.

E. Spre exemplu, Articolul 1 din Ordinul Comandantului Acțiunii nr. 74553/07.04.2020 NU se aplică femeilor însărcinate, care necesită controale obligatorii, și NICI pacienților cu afecțiuni oncologice cronice, care trebuie să se prezinte, periodic, pentru monitorizare, investigații sau tratament, NICI activităților legate de vaccinarea obligatorie a copiilor, care trebuie să fie realizate în continuare în unitățile medicale, publice sau private.”

Articolul precedentSorina Pintea s-a răzgândit și nu mai demisionează din funcția de manager la SJU Baia Mare
Articolul următorMinistrul Sănătății: Mai avem două-trei săptămâni în care vom creşte ca număr de cazuri