DSP Iași: Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 se pot trata la spital cu anticorpi monoclonali

0
525

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a anunțat că pacienții care prezintă simptome ușoare de COVID-19, la recomandarea medicului de familie, se poate prezenta la spital pentru a beneficia de efectuarea tratamentului cu anticorpi monoclonali, în regim de spitalizare de zi.

„Direcția de Sănătate Publică Iași a stabilit procedura pentru efectuarea tratamentului cu anticorpi monoclonali la persoanele infectate cu COVID-19. Aceste doze se vor administra pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, în primele 6 zile de la debutul simptomelor. Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii. Aceste medicamente previn trecerea la stadii severe de boală, numai dacă sunt administrate în primele 6 zile de la debut. Se consideră debutul bolii, prima zi în care au apărut simptome specifice. Menționăm că nu trebuie să se confunde data debutului bolii cu data efectuării testului RT-PCR”, se arată într-un comunicat al DSP Iași.

Potrivit DSP Iași, efectuarea tratamentului cu anticorpi monoclonali se poate realiza la următoarele unități medicale:
• Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași
• Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași
• Elytis Hospital
• Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași – în cazul acestui spital, tratamentul se aplică doar pacienților cu boli renale cronice.

În același comunicat se arată că pacienții care dețin mașini personale se vor putea prezenta la unitatea medicală, conform planificării, în intervalul orar stabilit, iar cei care nu dețin mașini personale vor fi transportați de către serviciile de ambulanță.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Iași a pus la dispoziția medicilor care prescriu aceste tratamente, aplicația informatică CaPeSaRo, în vederea programării pacienților și a eliberării dozelor de anticorpi monoclonali de la farmacia DSP Iași.

Articolul precedentValeriu Gheorghiţă, despre evoluția pandemiei în România
Articolul următorGCS: Peste 7.500 cazuri de persoane pozitive cu SARS-CoV-2, în ultimele 24 de ore