Dr. Virgil Musta: Suntem foarte aproape de momentul în care medicii vor trebui să decidă pe cine tratează

0
397

Şeful Secţiei Infecţioase 2 de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, dr. Virgil Musta, a declarat referitor la creșterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus că suntem undeva la capătul luptei eficiente și “dacă nu se iau măsuri, vom deveni complet ineficienți și vom pierde bătălia cu virusul”.

Acesta avertizează că sistemul de sănătate este aproape de momentul în care spitalele sunt pline și medicii vor trebui să decidă pe cine tratează.

„Încă nu am fost puși în situație, dar suntem foarte aproape. Eu știu, această situație o cunoasc doar înainte de revoluție când pacienții cu hemodializă cronică, datorită faptului că nu existau suficiente aparate, nu puteau beneficia toți și se făcea un triaj în funcție de vârstă, de riscuri, era ceva îngrozitor, niciodată nu am vrut să fiu în situația medicilor care făceau acest triaj și suntem foarte apoape de a fi în această situație”, a spus Musta.

Medicul a spus că sunt necesare unele restricții, acolo unde numărul de cazuri este mare, pentru a limita răspândirea virusului.

„O consecință firească a cazurilor care cresc permanent în ultimele săptămâni și această creștere duce și la creșterea cazurilor din terapie intensivă și consecutiv a deceselor. Din păcate, datorită numărului foarte mare de pacienți infectați, boala ajunge și la cei cu comorbidități importante. Comorbidități care evoluează sever și necesită intervenție în secțiile de terapie intensivă. Este motivul pentru care aceste secții sunt pline, pentru care un pacient internat în ATI nu poate fi externat la o săptămână, două, ci aici data medie e de peste 3-4 săptămâni, ocupând locurile și iată că suntem undeva la capătul locurilor disponibile. Cum am spus, paharul s-a umplut. Nu știm ce facem în continuare, se încearcă să se găsească soluții, dar este un moment dificil pentru sistemul nostru de sănătate și pentru populație pentru că, vedeți, consecințele sunt foarte tragice, un număr foarte mare de decese”, a spus dr. Virgil Musta, la un post de televiziune.

 

 

Articolul precedentStudiu: Un tratament împotriva HIV, cu Lopinavir şi Ritonavir, ineficient pentru COVID-19
Articolul următorKluge (OMS): Populaţia a făcut „sacrificii imense” în ultimele opt luni, de la primele cazuri de COVID-19