Dr. Vasile Cepoi, presedinte ANMCS: Siguranta pacientului este obiectivul principal in implementarea unui sistem de calitate

0
18

Managementul calitatii in Sanatate este un concept relativ nou si presupune identificarea obiectivelor in raport cu nevoile comunitatii pe care o deserveste si in raport cu situatia din piata a serviciilor medicale, a explicat pentru www.sanatateatv.ro dr. Vasile Cepoi, presedinteleAutoritatatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), institutie recent infiintata prin reorganizarea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor.

Pacientul se afla, asadar, in centrul actiunilor ANMCS. „in implementarea unui sistem de calitate, obiectivul principal trebuie sa fie siguranta pacientului. Datele statistice arata ca pacientul este expus la un numar mare de riscuri in ingrijirile de sanatate pe care le primeste, cu atat mai mare cu cat tehnologizarea actului medical a crescut”, a declarat dr. Vasile Cepoi.

Calitate inseamna si comportamentul celor care lucreaza intr-o unitate sanitara

Ad in title

Implementarea unui sistem de calitate este, insa, un proces indelungat, pentru ca presupune antrenarea tuturor angajatilor. Iar „calitate inseamna si comportamentul celor care lucreaza intr-o unitate sanitara, de a face lucrurile mai bine si cu rezultatele cele mai bune”, este de parere dr. Vasile Cepoi.

Mai mult decat atat, pe langa siguranta pacientului, implementarea unui sistem de calitate inseamna alinierea la o serie de standarde, definite ca un set de cerinte care raspund asteptarilor partenerilor din sistemul sanitar: pacienti, profesionistii din Sanatate, tertul platitor, decidentul din Sanatate.

„Efortul unitatilor sanitare de a-si asigura si imbunatati calitatea nu va avea succes daca nu reusim sa schimbam mentalitatea in tot sistemul de Sanatate”, a adaugat presedintele ANMCS.

Tocmai de aceea, potrivit dr. Vasile Cepoi, scopul principal al Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate este acela de a produce o schimbare de mentalitate, o schimbare de paradigma in randul profesionistilor din Sanatate, in primul rand, dar si in randul pacientilor, care sa inteleaga ca daca o unitate sanitara se preocupa pentru asigurarea calitatii, este o unitate in care poate sa aiba mai mare incredere.

Articolul precedentCelulele stem, singura sansa la viata pentru multi bolnavi de leucemie
Articolul următorDr. Valeria Herdea recomanda alimentatia la san pentru bebelusi cel putin pana la varsta de doi ani