Dr. Vasile Cepoi, despre redeschiderea Spitalului Mobil de la Leţcani

0
57

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, dr. Vasile Cepoi, a anunţat, sâmbătă, că Spitalul Mobil de la Leţcani va fi redeschis marţi, 12 octombrie, pentru persoanele aflate în stare gravă din cauza infectării cu COVID-19, acesta urmând să funcţioneze după mai bine de opt luni de când a fost închis pentru curăţenie.

Potrivit lui Vasile Cepoi, pentru început la Spitalul Mobil de la Leţcani va funcţiona un salon de 6 paturi în care vor fi aduşi pacienţi în stare gravă. Pentru punerea în funcţiune a spitalului mobil va fi nevoie de 60 de asistenţi medicali şi 18 medici.

„În urma analizei pe care am făcut-o cu echipa de la MApN am ajuns la concluzia că deschiderea acestui spital în condiţii de siguranţă atât pentru pacienţi cât şi pentru personal, cu toate măsurile necesare asigurării unui act medical de calitate şi sigur, va putea începe marţi dimineaţă. Este nevoie de instruirea personalului, care vine din diferite unităţi medicale, şi de omogenizarea activităţii lor, pentru a nu apărea erori, însuşirea procedurilor de lucru trebuie făcută de toată lumea. Mâine începe instruirea, se finalizează aspectele organizatorice, luni vine şi stocatorul de oxigen care va fi montat până marţi. Vom avea şi necesarul de oxigen pentru a putea funcţiona în condiţii de siguranţă”, a declarat dr. Vasile Cepoi.

Managementul Spitalului Mobil de la Leţcani va aparţine atât Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi cât şi MApN. Echipa militară sprijină activitatea de la Leţcani şi coordonează întreaga activitate de asistenţă medicală.

„MApN a detaşat o echipă medicală şi cu ofiţeri de Stat Major, medici, pentru a ajuta, coordona şi a mentoriza pe colegii noştri care îşi desfăşoară sau îşi vor desfăşura activitatea în acest modul extern a spitalului de Boli Infecţioase. Suntem aici ca să ajutăm, să sprijinim, să informăm dacă identificăm anumite probleme şi să încercăm să le rezolvăm pentru binele şi siguranţa pacientului. Vreau să ne asigurăm că există proceduri cu acest spital, că sunt cunoscute de personal, că problemele tehnice, dacă au fost, să se încerce rezolvarea lor şi dacă reuşim să identificăm anumite riscuri să luăm toate măsurile ca să prevenim apariţia acestora. Deocamdată, astăzi ne-am familiarizat cu ce am găsit la faţa locului. Încercăm să obţinem răspunsurile la toate întrebările şi să gândim scenarii care ne-ar putea pune probleme pe viitor, astfel încât începând de marţi să putem primi în siguranţă primii pacienţi. Suntem în discuţii cu partea tehnică, specialiştii de la ISU au competenţa să verifice siguranţa la incendii, sunt discuţii pentru a se asigura o evaluare energetică, un audit energetic sau o evaluare a instalaţiilor electrice să vedem dacă suportă încărcarea pe aparatură medicală în condiţii maximale. Vom trage nişte concluzii astfel încât să nu începem activitatea fără a avea o siguranţă minim posibilă, dar să prevenim anumite incidente”, a precizat col. medic Daniel Ionuţ Derioiu.

Articolul precedentPremierul Cîţu, despre gestionarea pandemiei: Ne vom mobiliza şi vom căuta să facem faţă tuturor problemelor
Articolul următorCîmpeanu: În acest moment există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online