Dr. Valeriu Gheorghiță: Medicii de familie vor începe vaccinarea anti-COVID-19 de pe 4 mai

0
118

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat joi seară că medicii de familie care s-au înscris în programul de vaccinare împotriva noului coronavirus a populației vor începe imunizarea din data de 4 mai.

În primă fază, vaccinarea se va face cu serurile de la Moderna și Johnson&Johnson, în program fiind înscriși peste 3.000 de medici de familie.

”Proiectul de includere a medicilor de familie e deja finalizat, vor începe să vaccineze pe 4 mai, toată infrastructura e deja stabilită”, a declarant col. dr. Valeriu Gheorghiță la un post de televiziune.

Ad in title

Potrivit dr. Gheorghiță, în program s-au înscris aproximativ 3.080 de medici de familie, ceea ce înseamnă, potrivit acestuia,  aproape o treime din numărul total care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Gheorghiță a adăugat că estimările inițiale arătau o intenție de 50-55% de înscriere în program.

”Mare parte dintre medicii de familie sunt implicați în centrele de vaccinare care deja funcționează. Este foarte dificil să vaccinezi în cabinetul propriu, să fii și în centrele de vaccinare, să ai grijă și de ceilalți pacienți”, a mai precizat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la Digi24.

Valeriu Gheorghiță a explicat și reticența observată în rândul medicilor de familie cu privire la vaccinare.

”Nu știi despre ce e vorba, sunt flacoane multidoză, există acest risc să irosești doze. Până la urmă, le-am transmis colegilor că nu e nicio problemă dacă din zece doze vor folosi doar nouă și o doză se irosește. Sigură că printr-o planificare atentă putem să reducem acest risc, dar ăsta nu e un motiv să nu începem vaccinarea”, a explicat acesta.

În cee ace privește tipul de vaccin cu care se va face imunizarea, Gheorghiță a precizat: „erau trei opțiuni pe masă: AstraZeneca, Johnson&Johnson și Moderna, însă vom demara foarte probabil cu vaccin de la Johnson&Johnson și Moderna”.

„Vaccinul de la AstraZeneca, dacă medicii de familie îl vor solicita, îl vom da. Nu vrem să insistăm în momentul de față să începem cu vaccinul de la AstraZeneca, pentru care în momentul acesta nu există o dorință foarte mare de vaccinare și îmi doresc ca acest proces să fie unul de succes și să nu batem pasul pe loc”, a a mai adăugat Gheorghiță.

În ceea ce privește obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate în luna august, Gheorghiță a precizat că poate fi atinsă această cifră, estimarea bazându-se doar pe vaccinurile cu ARNmesager.

Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță a mai spus că nu exclude ca România să rămână cu un surplus de vaccinuri de la AstraZeneca.

 

Articolul precedentDr. Sorin Paveliu: A sosit momentul să se reducă numărul de servicii oferite
Articolul următorMinistrul Educației: Nivelul de testare COVID-19 în școli a fost inexistent