Dr. Valeria Herdea:Copilul poate trece prin foarte multe infectii in primul an cand intra in colectivitate

0
237

Odata cu inceperea scolilor si a gradinitelor, copiii sunt mult mai expusi la imbolnavire. Şi asta deoarece gradul de transmitere a infectiilor virale este mult mai ridicat in colectivitate.

„Copilul, in general, care merge in colectivitate in primul an, si aceasta este o mare dilema a parintilor, trece prin foarte multe infectii. De obicei este o perioada de acomodare, o lupta a propriului sistem imunitar al copilului cu provocarile de mediu. Nu intotdeauna copiii care intra in colectivitate sunt 100% sanatosi. Pot avea rinite, rinofaringite, pot avea mici infectii de cai respiratorii superioare care se transmit cu foarte mare usurinta catre ceilalti astfel incat una dintre provocarile noastre si una dintre recomandarile noastre este sa stimulam imunitatea acelor copii”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro dr. Valeria Herdea, medic primar Medicina de familie.

Imunitatea copiilor poate fi stimulata prin diferite substante antivirale si prin vaccinare. Pe langa acest aspect, un rol deosebit il are si personalul care ingrijeste sau interactioneaza cu micutii.

„Stimularea imunitatii la copii se poate face pe de o parte vaccinand micutii antigripal, iar pe de alta parte stimuland cu produse specifice care pot contine imunoglobulina A, vitamina C, deci cu foarte multe substante antivirale. De asemenea, putem stimula lucrul acesta si putem reduce riscul de transmitere a infectiilor respiratorii in colectivitate respectand regulile de igiena. Personalul auxiliar care ingrijeste copiii trebuie sa fie vaccinat. De altfel, la primele semne de boala sa fie retras de la locul de munca, pentru ca izolarea la domiciliu este una dintre cele mai serioase modalitati de tratament”, a mai adaugat dr. Valeria Herdea.

Totodata, dr. Valeria Herdea a declarat pentru www.sanatateatv.ro ca o alta afectiune cu care se confrunta copiii este otita.

„La copilul sub doi ani ne confruntam foarte des cu otite medii. Din pacate, exista otite medii recurente la copii, otite favorizate de infectii din sfera adenoamigdaliana si acestea trebuie foarte bine investigate si examinate. Şi asta deoarece exista cateva criterii pe baza carora se ajunge la adenoamigdalectomie. Un copil care sforaie, un copil care sta cu gurtia deschisa, un copil care are 3-4 infectii respiratorii foarte severe, care au necesitat inclusiv tratament antibiotic in ultimele trei luni pune problema necesitatii adenoidectomiei (n.r. scoaterea polipilor). Dar aceasta decizie se ia de comun acord, intre medicul de familie, medicul cu specialitate O.R.L. si parinte”, a subliniat dr. Valeria Herdea.

Articolul precedent30 de ani de lupta impotriva cancerului in Europa
Articolul următorImplanturile de proteze auditive sunt decontate de casele de asigurari, chiar daca este nevoie de doua astfel de proceduri