Dr. Ștefan Oprea: Glaucomul poate fi ținut sub control toată viața

0
506

 

 

Glaucomul afectează la nivel global peste 100 de milioane de oameni. În contextul Săptămânii Mondiale a Glaucomului, Sănătatea TV a realizat un interviu cu Asist. univ. dr. Ștefan Oprea, medic specialist oftalmologie, pentru a afla mai multe despre această afecțiune.

”Glaucomul este o boală a nervului optic. În general lumea știe că înseamnă tensiune crescută intraoculară. De fapt, tensiunea intraoculară este doar un factor de risc, care poate genera glaucom, fibrele nervului optic fiind afectate în această boală, într-o manieră ireversibilă”, a precizat medicul.

”Este foarte important să diagnosticăm precoce glaucomul pentru că nu doare și acuitatea vizuală centrală se păstrează bună mult timp, astfel încât pacientul nu va veni să se plângă de un anumit simptom pe care noi să-l legăm cu glaucomul. Fibrele nervului optic odată pierdute nu își vor mai reveni. Nu doare și acuitatea vizuală se păstrează bună central, se pierde întâi periferia. Astfel încât pacientul nu va simți. Din cauza asta este indicat să vină constant la control, mai ales dacă se știe cu factori de risc.

Dacă pacientul își urmează tratamentul cum trebuie, glaucomul poate rămâne pe loc toată viața. Pacientul trebuie să aibă grijă ca tensiunea să fie în limite normale, trebuie să aibă grijă de toți factorii de risc pe care îi poate avea, vorbim aici de fumat, de hipotensiunea arterială nocturnă. Dacă își controlează factorii de risc, dacă își fac tratamentul cum trebuie, pacienții își pot păstra o vedere foarte bună pe tot parcursul vieții. Dacă nu, poate merge până la orbire”, a subliniat dr. Ștefan Oprea.

Articolul precedentNoul coronavirus ar putea duce la suspendarea cursurilor în școli
Articolul următorDonări importante de plasmă în China, pentru tratamentul bolnavilor de coronavirus