Dr. Stefan Curescu: Primul pas pentru preventie este o informare corecta in legatura cu ce inseamna cancerul

0
54

Informarea corecta in ceea ce priveste cancerul reprezinta o masura elementara in preventia acestei afectiuni. Mai exact, cu cat persoana in cauza este mai bine informata cu atat mai mult va sti sa se fereasca de anumiti factori de risc si se va adresa mai repede medicului in cazul in care considera ca ceva nu este in regula.

Pe informare corecta, preventie, diagnostic precoce, tratament personalizat au pus accentul si specialistii timisoreni in cadrul conferintei-dezbatere cu titlul „Pacient informat si responsabil: Noi putem…sa ne implicam. Eu pot…sa ma informez”, prin care s-a marcat, in 4 februarie, Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului.

„Primul pas pentru preventie este o informare corecta in legatura cu ce inseamna cancerul si cum putem reduce impactul pe care il are atat din punct de vedere al calitatii vietii persoanelor afectate, cat si la nivel social. Desi este o boala specifica varstei a treia, varsta medie la diagnostic s-a redus considerabil, iar numarul de noi cazuri este in crestere. Vestea buna este ca, desi incidenta cancerului a crescut, a crescut si numarul de supravietuitori. Daca in anii a€™90 aveam aproximativ 1300 – 1400 de cazuri noi de cancer in judetul Timis, iar numarul de supravietuitori era de circa 5000 – 6000, acum se inregistreaza undeva la 2600 – 2800 de cazuri, anual, in timp ce numarul supravietuitorilor ajunge la aproximativ 20.000. Astfel, pe langa accesul pacientilor la terapii moderne, care este un aspect important in cresterea ratei de supravietuirie, avem nevoie si de ceea ce inseamna servicii de recuperare a pacientilor odata ce cancerul a fost stopat. Lupta cu boala nu se incheie atunci cand cancerul este in remisie completa, pentru ca impactul asupra vietii pacientului nu dispare, iar acesta are nevoie de recuperare.”, a declarat Dr. stefan Curescu, Medic Primar Oncologie Medicala, sef sectie Oncologie Medicala, Spitalul Municipal de Urgenta Timisoara.

Conferinta-dezbatere cu titlul „Pacient informat si responsabil: Noi putem…sa ne implicam. Eu pot…sa ma informez” s-a desfasurat simultan in patru centre regionale din tara: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

Evenimentele fac parte dintr-un proiect mai amplu si isi propun sa creasca gradul de constientizare asupra problematicii cancerului in Romania, punand in evidenta necesitatea diagnosticului molecular, a screeningului, precum si a accesului pacientilor la tratamente inovatoare. De asemenea, medicina personalizata in oncologie reprezinta un element care ar trebui sa faca parte din ingrijirea persoanei cu cancer in Romania.

in context international, data de 4 februarie marcheaza „Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului”, initiativa a Uniunii Internationale de Control al Cancerului, sustinuta, in intreaga lume, prin evenimente care atrag atentia asupra necesitatii informarii opiniei publice in legatura cu factorii care determina aparitia cancerelor precum si asupra metodelor prin care prevalenta maladiei poate fi tinuta sub control.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul AstraZeneca in cadrul campaniei „REprimeste viata in dar”. Management eveniment: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical.

Articolul precedentSpecialist: Ecografia de sold in cazul copiilor cu displazie sau luxatie de sold trebuie facuta din prima luna de viata
Articolul următorTestele pentru depistarea E coli in cazul bebelusilor din Arges, negative – intervalul de la debutul bolii si testare, prea lung