Dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a declarat pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro, ca urmare a declarațiilor ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, și a consilierului acestuia, că există posibilitatea ca medicii de familie să nu mai facă față în contextul în care numărul de cazuri de COVID-19 crește, peste acesta suprapunându-se și pacienții cu gripă, iar medicii de familie trebuie să monitorizeze și să trateze nu doar aceste categorii de pacienți ci și pe cei cu alte patologii.

”Se înmulțește numărul de cazuri. Era de așteptat acest lucru, s-a întâmplat peste tot în lume. Cu toate măsurile de relaxare s-a accentuat numărul de cazuri. Se vede și este epidemiologic logic să se întâmple lucrul acesta. Sigur că atunci când se înmulțește numărul de cazuri și povara acțiunilor pe care le avem noi crește. În situația asta te așezi și cauți soluții logice. (…) Vor să monitorizăm și să facem asta telefonic, atunci să ne lase să facem asta telefonic la orice moment în care ni se cere acest lucru. Noi nu putem să gestionăm în șapte ore cabinet plus ore de domiciliu contractate în total cu Casa de Asigurări tot ce apare peste noapte. Să ni se lase liber să monitorizăm și să putem trece în softul de consultații aceste monitorizări care se fac oricând. Să nu vă imaginați că medicul de familie își închide telefonul la ora la care iese din cabinet. Pacienții sună și când suntem acasă. Absolut toți medicii de familie pe care îi cunosc consultă prin teleconsultație aproape la orice oră din zi și din noapte și inclusiv în weekend. Iar nouă Casa de Asigurări nu ne recunoaște aceste teleconsultații pentru a ni le plăti. Ei ne decontează în orele acelea pe care le avem contractate. Însă și în afara acelor ore suntem lângă pacienți. Sunt pacienții noștri, cum să nu le răspunzi când au o situație de urgență? Deci trebuie să discuți cu oamenii din cabinete ca să vezi realitatea din teren”, a declarat dr. Sandra Alexiu.

În ceea ce privește monitorizarea la domiciliu a persoanelor cu COVID-19 asimptomatice sau cu simptome ușoare, dr. Sandra Alexiu a menționat: ”Să monitorizezi zilnic la domiciliu asta depășește orice imaginație. (…) Nicăieri nu se face monitorizare la domiciliu. Toți colegii noștri din lumea aceasta, medici de familie, monitorizează pacienții prin teleconsultație. Există ghiduri, ghiduri pe care noi le-am tradus și le-am adaptat încă din martie. Nimeni nu se duce la domiciliu, nimeni nu își pune în pericol armate de profesioniști când ai atât de puțini. Mai ales când ai criza de profesioniști existentă în România. Suntem cu 10.000 mai puțini decât eram în urmă cu cinci ani. Este iresponsabilitate pur și simplu.”

Legat de realizarea anchetelor epidemiologice telefonice de către medicii de familie, dr. Sandra Alexiu este de părere că acestea ar putea fi realizate de alte persoane astfel încât să nu se aglomereze activitatea medicului de familie sau măcar să fie sprijiniți să facă acest lucru. Altfel, medicii de familie nu vor face față.

”Nu vom face față și nici nu suntem ajutați. Nu suntem sprijiniți, nu suntem înțeleși, ni se pune în cârcă tot mai mult. După ce că suntem atât de aglomerați, vine și ne întreabă Guvernul dacă am vrea să lucrăm în plus patru ore zilnice să facem anchete epidemiologice la DSP-uri? (…) Adică mă rup de mediul meu de cabinet și de medic unde pot să fac treabă inclusiv monitorizând telefonic pacienții. Ancheta telefonică epidemiologică se face cu persoanele pozitive și cu contacții de la care trebuie să stabilești o listă de contacți cu nume, prenume și număr de telefon. Îi iei la telefon și îi întrebi. Asta este ancheta telefonică epidemiologică ca să stabilești. Deci nu îl consulți, nu îl evaluezi, nu îl pui să își ia pulsul, nu îl pui să se uite în oglindă să vezi dacă are roșu în gât. Nu faci teleconsultație, faci doar anchetă telefonică. Asta face un om care este instruit o jumătate de zi, eventual care să aibă noțiuni minime de comunicare. Nu pui medici. Îi iei din timpul lor în care pot face monitorizare telefonică, teleconsultație, dar plătește-i să facă lucrul acesta sau ajută-i, stimulează-i. Se vorbește despre noi în modul cel mai peiorativ cu putință la orice nivel a-i lua în țara asta. Și brusc când e nevoie își aduc aminte că existăm. Nu mai este acceptabil sub nicio formă. Un corp întreg profesional ținut așa, numai la nevoie de pus pe rană, și în rest călcat în picioare. Nu se mai poate”, a mai subliniat dr. Sandra Alexiu.