Dr. Romeo Micu: Printre cei mai importanti parametri pentru ca fertilizarea in vitro sa reuseasca ramane varsta partenerilor

0
726

Reproducerea asistata a devenit o solutie tot mai frecvent aleasa atat de cuplurile care isi doresc un copil, dar si de catre medici – prin implicatiile pe care le produce rezultatul sau chiar evolutia tehnologiei. Fertilizarea in vitro ramane, astfel, una dintre solutiile cuplurilor care nu pot concepe pe cale naturala un copil.

Aceasta metoda de reproducere asistata consta in mai multe etape: femeia este stimulata ovarian (tratament individualizat pentru fiecare femeie), se recolteaza apoi ovocitele (adica are loc punctia foliculara), se recolteaza si de la partener sperma, ca apoi, dupa un anumit timp sa aiba loc fecundarea ovocitelor. Dupa aceasta fecundare, se obtin niste embrioni, care se depun in cavitatea uterina pe cale vaginala (procedeu numit embriotransfer). Aceasta metoda de concepere ramane un punct sensibil pentru cuplurile care doresc un copil, si pentru ca sansele de reusita depind de varsta ambilor parteneri.

„Pentru ca fertilizarea in vitro sa reuseasca sunt o serie de aspecte, de la caz la caz. Este foarte importanta varsta cuplului. Pentru ca prin varsta apreciem in mod indirect calitatea celulelor (ovocitelor si spermatozoizilor, n.r.). De asemenea este importanta si calitatea embrionilor obtinuti, pentru ca nu toti embrionii sunt la fel”, a explicat sef. Lucr. Dr. Romeo Micu, medic primar Obstetrica-Ginecologie, Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro, Clinica Ginecologie 1 Cluj, Cluj- Napoca, intr-un interviu pentru www.sanatateatv.ro.

Cu toate acestea, ca acele cupluri sa fie acceptate pentru o astfel de metoda de reproducere asistata este nevoie ca acestea sa parcurga niste pasi.

„Aici vorbim in primul si-n primul rand de consultul pentru infertilitate la care se adreseaza cuplul (cand acestia observa intr-un anumit interval de timp ca nu apare sarcina) si sunt si o serie de investigatii suplimentare specifice. Pe scurt sunt investigatii care se adreseaza starii generale de sanatate a amandurora si sunt investigatii specifice (pentru rezerva ovariana sau pentru alte afectiuni ale pacientului)”, a subliniat ginecologul.

in Romania, medicul a observat ca numarul cuplurilor care se adreseaza specialistului de reproducere asistata a crescut, iar aceasta solutie este accesata de mai multe cupluri, insa exista anumite probleme pe care cei care doresc un copil le intampina.

„Din pacate insa, exista un handicap aici. Pentru ca la noi nu sunt decontate toate aceste interventii, aceste proceduri de reproducere asistata. Nu beneficiaza toata lumea, spre deosebire de alte tari, unde sunt mai multe proceduri (pentru ca fertilizarea in vitro nu reuseste din prima). Sunt alte tari vecine noua care au decontate integral de catre Stat mai multe proceduri de fertilizare in vitro”, a indicat sef. Lucr. Dr. Romeo Micu.

Totusi, multa lume confunda fertilizarea in vitro cu inseminarea intrauterina. „Inseminarea intrauterina presupune introducerea probei de spermatozoizi direct in cavitatea uterina la momentul ovulatiei”, a mai adaugat sef. Lucr. Dr. Romeo Micu.

Articolul precedentMS: Alte 33 de cazuri de rujeola, in ultima saptamana. Epidemia de rujeola s-a extins in inca doua judete
Articolul următorZiua Mondiala a Alimentatiei