Diabetul este o afectiune ce implica atat costuri financiare, cat si costuri sociale. Numai in anul 2011, diabetul zaharat a fost responsabil de 4,6 milioane de decese, adica aproximativ 8% din totalul mortalitatii in lume, potrivit statisticilor internationale. Mai mult decat atat, aproape jumatate din pacientii decedati din cauza diabetului zaharat au avut o varsta sub 60 de ani.

in ceea ce priveste costurile financiare pe care le implica aceasta boala cronica, acestea „reprezinta aproximativ 11% din bugetul asigurarilor de sanatate la nivel global. Numai in Statele Unite un pacient cu diabet zaharat costa anual in jur de 1.300 de euro”, a declarat sef. lucr. dr. Mircea Panduru, medic specialist diabet, nutritie si boli metobolice, UMF „Carol Davila”, in cadrul Simpozionului stiintific „Controleaza-ti Diabetul!” ce a avut loc cu prilejul desfasurarii celei de-a doua editie a Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul!” de la Constanta.

Totodata, specialistul a subliniat si faptul ca factorii de risc actioneaza cu aproximativ 20 de ani inainte de aparitia diabetului zaharat de tip 2. „Pe fondul unei predispozitii genetice apar factorii de risc, in principal de obezitate, pentru ca ulterior sa se ajunga la stadiul de prediabetic, adica glicemie bazala modificata sau toleranta alterata la glucoza. Ceea ce este important este faptul ca factorii de risc actioneaza cam cu 20 de ani inainte de aparitia diabetului zaharat de tip 2, iar stadiul de prediabet in care apar primele modificari ale glicemiei preced cu 10 ani dezvoltarea diabetului zaharat. Factorii de risc care sunt prezenti cu mult timp inainte sunt numerosi si sunt legati de obezitate, de factori demografici, de anumite variabile fiziologice care tradeaza riscul de diabet, variabile legate de dieta si, nu in ultimul rand, diabetul gestational, nasterea unor copii peste 4 kg, prezenta la femei a sindromului ovarelor polichistice”, potrivit sef. lucr. dr. Mircea Panduru.