Dr. Mihai Crețeanu Jr., şeful Compartimentului de Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalul de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, a subliniat rolul echipei multidisciplinare care, în acest moment, vede în mijlocul ei pacientul dar și podiatrul, care are un rol esențial în cadrul echipei multidisciplinare.

”Aș sublinia ideea că în anul care a trecut pacienții au avut foarte mult de suferit. nu știm exact câță dintre ei au avut nevoie de amputații sau câți au decedat în urma complicațiilor legate de arteriopatia periferică și piciorul diabetic, însă speranța este că în jurul echipei și a pacientului putem spune într-adevăr STOP Amputațiilor și să acționăm din acest moment astfel încât să schimbăm cursul unor pacienți”, a declarat dr. Crețeanu Jr..

Medicul a mai precizat că doar în echipă se poate oferi o șansă în plus pacienților de a scapă de amputații.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei online „Piciorul Diabetic și Amputațiile. Spune STOP! Acționează ACUM!”.

Tematica ediției din acest an se concentrează pe implicațiile COVID-19 în managementul piciorului diabetic pentru a trage un puternic semnal de alarmă cu privire la importanța fundamentală a „ACUM” în ceea ce înseamnă acordarea îngrijirii de specialitate persoanelor cu picior diabetic. Aceasta, în condițiile în care în 2020, anul în care a izbucnit pandemia de COVID-19, numărul de amputații atribuite diabetului zaharat a crescut, ca urmare a întârzierii în diagnostic și tratament, potrivit specialiștilor.

Datele arată că numărul de amputații la persoanele cu diabet zaharat și picior diabetic, în România, în perioada 2015-2019, a crescut cu aproximativ 25%, fiind realizate în total peste 40.000 de amputații în acest interval.

Dintre acestea, 40% s-au făcut la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani, peste 30%, la persoane peste 70 de ani, aproximativ 18%, la pacienții din intervalul de vârste 50-59 de ani, respectiv 5% la pacienți cu vârste între 30 și 49 de ani.