Dr. Marinescu: Am fost primii din S-E Europei care am participat la studiile legate de anticorpii monoclonali

0
120

Institutul ”Matei Balș” se numără printre primele unități sanitare care au participat în pandemia de COVID-19 la studiile clinice legate de anticorpii monoclonali, care s-au dovedit a fi foarte eficienți în cazurile de infectare cu SARS-CoV-2, potrivit dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și director medical interimar al Institutului ”Matei Balș”.

Medicul infecționist este de părere că dacă o astfel de terapie ar fi administrată pacientului COVID vulnerabil la nivel de cameră de gardă, lucrurile ar sta cu totul altfel în ceea ce privește evoluția bolii.

”Dacă vorbim de tratamentele din pandemie, ceea ce cred că e important de notat sunt anticorpii monoclonali, care au fost în mai multe variante. Iar noi nu numai că am fost primii care am participat în timpul pandemiei la studiile clinice legate de anticorpii monoclonali, dar am fost primii din S-E Europei, ceea ce cred că e important și e important pentru România apropo de recunoaștere. În momentul de față știm foarte clar că este un tratament dovedit ca fiind eficient dar, atenție, depinde de momentul când este aplicat. S-a demonstrat că acești anticorpi monoclonali ar trebui să îi administrăm în momentul inițial, când vine persoana vulnerabilă, cu afecțiuni cronice, cu o anumită vârstă. Chiar dacă aparent este o formă ușoară, că în general în primele zile nu apar complicațiile, acești anticorpi monoclonali, care pot să însemne o singură administrare, ar trebui să ne ajute pentru pacientul vulnerabil în așa fel încât el să nu facă o formă complicată. Cred că ar fi cel mai important lucru legat de tratament. Dacă am avea posibilitatea să avem acești anticorpi monoclonali și să îi administrăm pentru pacientul vulnerabil la nivel de cameră de gardă, lucrurile ar sta cu totul altfel în ceea ce privește evoluția. (…) Însă vorbim de studii clinice în continuare, ne-am fi dorit să existe un tratament standardizat care să poată fi folosit la nivel de cameră de gardă. Că au fost mai multe variante pe care noi le-am avut de-a lungul pandemiei, da, e foarte bine. Dar de aici ar trebui să avem și finalitatea, care se referă la a avea acest tratament pentru pacientul vulnerabil, pentru toate spitalele din circuit, inclusiv pentru ”Matei Balș”.”, a declarat pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro dr. Adrian Marinescu.

Medicul infecționist a explicat ce sunt acești anticorpi monoclonali, dar și mecanismul de acțiune.

”Acești anticorpi monoclonali sintetici au acțiune anti-virală, adică împiedică pătrunderea virusului la nivel de celulă. Este exact ce ne dorim la momentul inițial. Vrem să prevenim intrarea virusului în celulă și vrem să împiedicăm modificările, ireversibile de multe ori, pe care el le poate da. Este exact ceea ce înseamnă acțiune eficientă la momentul inițial pentru pacientul vulnerabil. Și atunci am putea să avem un lucru foarte clar. Orice persoană vulnerabilă, cel puțin în teorie, în momentul în care are diagnosticul pozitiv de infecție cu SARS-CoV-2 ar trebui să primească o doză de anticorpi monoclonali care să prevină complicațiile. Așa ar trebui să funcioneze în mod ideal.”, a explicat medicul infecționist.

 

Articolul precedentVIDEO Dr. Adrian Marinescu, despre valul 4 al pandemiei de COVID-19 și tratamentul cu anticorpi monoclonali
Articolul următorGCS a anunțat 233 de cazuri noi de infectare cu SARS -CoV-2, de la ultima raportare