Dr. Ion Melnic: Stomatita este o afectiune care se poate dezvolta in orice etapa a vietii

0
306

Stomatita este o afectiune a cavitatii bucale care poate aparea la orice varsta, inclusiv in perioada copilariei, potrivit unui comunicat de presa primit de redactia www.SanatateaTv.ro. Fiind vorba despre o afectiune provocata de numeroase cauze (alergii, infectii sau afectiuni ale organelor interne), stomatita este dureroasa, asociata cu roseata, sangerari si umflaturi ale zonei afectate.

„Stomatita este o afectiune care se poate dezvolta in orice etapa a vietii, includem aici si copilaria. La copii, se pot observa frecvent forme de stomatita herpetica, cauzata in special de virusul herpes simplex, dar si stomatita aftoasa. Stomatita herpetica se poate transmite prin schimbul de alimente sau prin sarut, insa cea aftoasa nu este contagioasa”, a declarat dr. Ion Melnic, medic stomatolog.

Stomatita se manifesta prin febra insotita de aparitia unor vezicule sau ulceratii la nivelul cavitatii bucale, gingii umflate, salivatie excesiva, dificultate la inghitire, respiratie urat mirositoare. Stomatita aftoasa se prezinta prin simptome precum senzatia de arsura sau furnicaturi in cavitatea bucala inainte de aparitia altor manifestari, leziuni pe membrana mucoasa a cavitatii bucale, leziuni ce se transforma in ulceratii, dificultate la inghitire, respiratie urat mirositoare.

Trebuie spus faptul ca atat simptomele cat si tratamentul recomandat pentru stomatita depind in mod direct de cauza care a dus la aparitia afectiunii. Astfel, potrivit specialistului, in tratamentul stomatitei nu sunt recomandate antibioticele. Tratamentul este simptomatic, scopul acestuia fiind acela de reducere a durerii si sporirii remiterii leziunilor de pe mucoasa bucala. Pentru durere se recomanda analgezicele, iar pentru a grabi vindecarea se recomanda igiena orala corespunzatoare si consumul de lichide. De asemenea, trebuie evitate alimentele foarte reci sau fierbinti, alimentele picante, sarate sau acide care pot cauza iritatia exagerata a mucoasei bucale. Recuperarea completa dureaza intre 10 si 20 de zile.

Articolul precedentNeurodiab 2014 – a doua Conferinta Nationala de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic
Articolul următorPeste 100 de participanti la Cursul Diabet, Sindrom Metabolic si alte boli legate de nutritie – DIAMOND, editia Constanta, 2014