Dr. Gindrovel Dumitra: Nu asistăm la o scădere a interesului românilor pentru vaccinarea anti-COVID-19

0
155
6328009 09.09.2020 A prepares to administer the Russian coronavirus vaccine developed by the Gamaleya Scientific Research Institute of Epidemiology and Microbiology to a volunteer during the third phase of the post-registration clinical trials at a clinic, in Moscow, Russia. On August 11, Russia became the first country in the world to register a vaccine against COVID-19. Vladimir Pesnya / Sputnik

Dr. Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie, a declarat pentru Sanatatea.TV și RoHealthReview.ro că interesul general al românilor pentru vaccinarea împotriva noului coronavirus nu a scăzut. O scădere în acest sens se poate observa, în mod specific, pentru serul produs de AstraZeneca în contextul acelor fenomene rare legate de coagularea sângelui.

”Nu asistăm la scăderea interesului românilor pentru vaccinare, ci asistăm la scăderea interesului pentru vaccinul AstraZeneca. Restul vaccinărilor continuă în parametri normali. Și se observă acest lucru foarte clar. Rămâne în continuare o pătură populațională destul de reticentă, dar lucrurile merg bine”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra.

Medicul a explicat și de ce se observă o scădere a numărului de programări pe platformă, pe listele de așteptare, pentru vaccinarea anti-COVID-19.

Ad in title

”Este o explicație un pic mai complicată. Există 40% intenție de vot în rândul populației în ceea ce privește vaccinul COVID-19. Numai că dintre cei 40%, să zicem 8 milioane de locuitori, doar aproape 3 milioane au acționat, au trecut în etapa de acțiune. Rămân în continuare 5 milioane de persoane care au luat decizia de a se vaccina, adică sunt în etapa de decizie, dar nu și cea de acțiune. Pentru ei trebuie să găsim în acest moment mijloacele prin care să remodelăm activitatea de vaccinare astfel încât să fie accesibilă și să fie acel impuls care să îi împingă către acțiune. (…) Deci, practic, se epuizează numărul de persoane care au capacitatea tehnică să facă această programare în platformă”, a mai spus dr. Dumitra.

În ceea ce privește obiectivul anunțat de coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, col. dr. Valeriu Gheorghiță, de a vaccina 5 milioane de români până în luna iunie, dr. Gindrovel Dumitra a precizat că acest lucru este posibil dacă totul va decurge ca până acum.

”Da, este perfect posibil”, a subliniat dr. Dumitra.

Articolul precedentVicepremierul Barna, despre rămânerea lui Voiculescu la Ministerul Sănătăţii
Articolul următorGCS: Rata de infectare cu noul coronavirus, în scădere în Bucureşti