Dr. Gabriel Chițoiu: Contraindicația și motivele recomandării de nevaccinare, scrise în documentele medicale

0
500

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiologie, atenționează că în situația în care un pacient este sfătuit de către medic să nu se vaccineze anti-COVID, contraindicația și motivele trebuie scrise în documentele medicale.

De asemenea, dr. Gabriel Tatu-Chițoiu a precizat că și recomandarea de vaccinare anti-COVID-19 ar trebui să apară explicit în documentele medicale, la fel ca orice altă recomandare.

„Chiar și în condițiile actuale mă întâlnesc cu pacienți care îmi spun că nu s-au vaccinat și ezită să se vaccineze deoarece ‘mi-a zis medicul să nu mă vaccinez/că am contraindicații/că am prea multe boli/că am diabet/că am boală autoimună/că sunt pe anticoagulante/că am fibrilație și să nu fac cheaguri/că am avut tromboflebită și să nu fac cheaguri/că dă miocardită/că vaccinul nu este bun/să mai așteptăm să vedem ce se întâmplă’. Toate acestea transmise doar verbal. Dacă relatezi toate acestea pe site-uri ale medicilor aproape invariabil comentariile sunt: nu este adevărat, pacienții spun multe de fapt le e frică lor de vaccin și aruncă vina pe medici. În consecință, în situația în care pacient fiind sunteți sfătuiți să nu vă vaccinați rugați medicul să scrie în documentele medicale (scrisoare medicală, rețetă) că aveți contraindicație pentru vaccinare antiCOVID și motivul/motivele medicii care consideră că pacientul are contraindicație de vaccinare să o specifice clar și motivat în documentele medicale pe care le dau pacienților. La fel, recomandarea de vaccinare ar trebui să apară explicit în documentele medicale. Recomandările de vaccinare/nonvaccinare fac parte din recomandările medicale și ele trebuie trecute în documente la fel ca orice altă recomandare”, a scris dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Articolul precedentUcraina a impus vaccinarea anti-COVID-19 obligatorie pentru funcționari și cadrele didactice
Articolul următorSpitalul ”Foișor”: Activitatea zonei ATI a unității sanitare este complet funcțională