EXCLUSIV Dr. Emilian Imbri: Am avut pacienți COVID care au stat și o lună la ATI și au plecat acasă în viață

0
160

Dr. Emilian Imbri, managerul de la Spitalul „Victor Babeș” București, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că toate cele nouă paturi ATI ale spitalului sunt ocupate cu pacienți COVID-19, fiind necesar transferul unor pacienți către alte spitale, dând asigurări însă că „niciun bolnav nu rămâne în afară”.

Acesta a explicat că în cazul în care este nevoie de transferul pacienților, este anunțat centrul de la Ministerului Sănătății, care spune unde sunt locuri disponibile.

“Pacientul se duce acolo. Nu rămâne niciun pacient în afară sau să zicem că s-a întâmplat o nenorocire pentru că nu au fost locuri. Până acum, nu s-a întâmplat așa ceva, dar nu sunt soluții confortabile, nu sunt soluții simple, din păcate”, a precizat medicul.

Potrivit acestuia, un pacient COVID poate să stea la ATI chiar și o lună de zile.

“Am avut pacienți care au stat și o lună la ATI, au plecat acasă în viață, dar a durat foarte mult până au început să își asigure singuri funcțiile vitale. Deci au stat foarte mult pe aparate. Sigur că sunt și persoane care din păcate nu rezistă în bătălia asta, se epuizează și cedează. Nu cred că am avut pacienți la ATI care să steam ai mult de o lună”, a spus managerul de la Spitalul „Victor Babeș” București.

Potrivit medicului, chiar și în aceste condiții, rata de supraviețuire este foarte bună, astfel că din peste 5.000 de persoane care s-au internat în Spitalul Victor Babeș, s-au vindecat până la 4.800, iar mortalitatea se încadrează în ceea ce se întâmplă de obicei în România, între 1,5 și 4,85%.

“Să nu vă imaginați că este un dezastru, comparativ cu ce se întâmplă în Rusia, în Spania. Nu vorbim despre ceea ce s-a întâmplat în primele luni de pandemie în China, Italia și Spania, când raportările deceselor pe zi erau de 7-800. Acolo a fost ceva apocaliptic, acum a mai scăzut numărul deceselor”, a adăugat managerul spitalului.

Dr. Emilian Imbri a spus că “nemaiavând locuri, suntem obligați să încercăm să plasăm chiar pacienți pe care îi avem în spital și care au o stare generală care se alterează, va trebui să îi plasăm în alte terapii intensive, deoarece la noi nu sunt locuri, oriunde. Există deja transferuri interorașe. Se pleacă cu elicopterul. Se transferă rapid, asistați, intubați.Asta este nenorocirea: nu că nu ar fi locuri, ci că avem, din păcate, o solicitare atât de mare și o aglomerație atât de mare în special pe zonele de terapie, încât nu mai putem să spunem că suntem confortabili”.

Explicațiile vin în contextul în care România a înregistrat un nou record zilnic al persoanelor infectate, de  3.130 de cazuri, iar în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.491. Dintre acestea, 607 sunt internate la ATI.

De asemenea, Bucureștiul nu mai are locuri libere la ATI pentru pacienții COVID-19.

Articolul precedentManagerul Institutului „Marius Nasta”: Rata de supraviețuire la ATI COVID-19 este de 40%
Articolul următorProf. Dr. Călin Tătaru: Este important ca pacienții să își continue vizitele la medicul oftalmolog