Dr. Dumitra Gindrovel: Infectia cu virusul gripal poate sa decompenseze bolile de fond ale pacientilor cu varsta peste 60 de ani

0
98

Virusul gripal este foarte activ in sezonul de toamna-iarna. O atentie deosebita trebuie acordata persoanelor la risc, printre care si persoanelor peste 60 de ani, care pot prezenta si alte boli cronice, iar infectia cu virusul gripal poate conduce la complicatii nedorite.

„(a€¦) Este foarte important ca pacientii sa se vaccineze antigripal. Pentru ca in primul rand trebuie sa se protejeze pe sine insusi prin prevenirea aparitiei bolii numita gripa, dar cel mai important acele persoane peste 60 de ani si care sunt purtatoare ale unor boli cronice. Orice modificare in starea lor de sanatate – atat in ceea ce priveste starea de sanatate infectia cu virusul gripal, dar si alte infectii- poate sa decompenseze bolile de fond. in acest moment, aceasta perceptie exista la aceste persoane. De altfel, numarul de persoane care se vaccineaza sau s-au vaccinat anul trecut in Romania a fost in special de la aceasta categorie de varsta si anume persoane peste 60 de ani”, a explicat Dr. Gindrovel Dumitra, medic primar Medicina de Familie intr-un interviu pentru www.sanatateatv.ro.

in Romania, pana la data de 23.10.2016 au fost vaccinate antigripal 33.578 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii, se precizeaza intr-o informare a Institutului National de Sanatate Publica (INSP). Acoperirea vaccinala recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii este de 20% din populatia generala. La noi in tara, conform INSP, acoperirea vaccinala antigripala a fost de 3.2% in 2015 – de peste 6 ori mai scazuta decat recomandarea OMS.

„Recomandarile sunt ca cel putin 20% din intreaga populatie sa poata sa fie vaccinate. Acesta fiind un prag pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca fiind necesar pentru a preveni extinderea unei epidemii sau chiar a unei pandemii, asa cum a fost in anul 2009. (a€¦) sigur, ca nu atingem valoare aceea pe care v-am spus-o. (a€¦) Cauzele sunt multiple. in primul rand, anul trecut a fost achizitionat un numar redus de doze – mi se pare ca doar 600.000 de doze de vaccin – ceea ce nu este in regula. Necesarul ar fi undeva la 1-2 milioane de doze in fiecare an astfel incat sa putem sa asiguram atat cat se cere. Pe de alta parte, distributia. Aceasta cumparare a vaccinurilor la nivel centralizat si apoi distributia in mod egal in mod echitabil catre medicii de familie nu se pliaza intotdeauna pe necesitatile in teritoriu. Pentru ca exista anumite cabinete care se adreseaza in special pacientului varstnic si sunt alte cabinete care se adreseaza in special sferei pediatrice”, a precizat dr. Gindrovel Dumitra.

Articolul precedent(P) Piciorul Diabetic pe intelesul tuturor – primul curs de Podiatrie din Romania
Articolul următorMinisterul Sanatatii a anuntat o serie de masuri menite sa asigure un acces mai bun al pacientilor la medicamente