Romania se confrunta cu o problema extrem de grava in ceea ce priveste numarul redus de donatori de sange. Mai exact, tara noastra are o medie de 1,7% donatori la intreaga populatie, in timp ce un minim necesar ar fi de 2,5%, iar recomandarea Comisiei Europene este de 6%.

„in Romania, donarea de sange este pe penultimul loc in Europa, dupa Albania. Romania nu are stoc de sange, nu are banca de sange, functioneaza de o zi pe alta. Facem un apel la salvarea de vieti prin donarea de sange!”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa cu ocazia Zilei Internationale a Talasemiei, dr. Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bucuresti.

O alta problema importanta cu care se confrunta centrele de transfuzii este lipsa de personal din cauza blocarii posturilor. Din cauza lipsei de personal, doar o echipa mobila pentru donarea de sange poate merge pe teren, iar cei care se prezinta la centre pentru a dona sange trebuie sa astepte la coada.

Astfel, cu prilejul Zilei Internationale a Talasemiei din data de 8 mai 2012, s-a tras un semnal de alarma cu privire la problemele cu care pacientii cu talasemie se confrunta si s-a militat pentru o mai buna calitate a vietii. in Romania, 240 de pacienti cu talasemie sunt inscrisi in Programul National. Acesti pacienti se confrunta cu o serie de probleme, lipsa sangelul in anumite centre fiind una dintre cele mai importante.

„Sangele este vital in tratamentul nostru si, de aceea, avem nevoie de donatori benevoli si fidelizati. Donatorii ne ajuta sa supravietuim in fiecare zi si cu ajutorul lor, pacientii cu talasemie pot duce o viata absolut normala”, a precizat Radu Ganescu, presedintele Asociatiei Persoanelor cu Talasemie Majora.

Talasemia este o afectiune care debuteaza inca primele luni de viata, manifestandu-se ca o anemie extrem de severa. Tratamentul consta in transfuzii periodice de sange la intervale de 2-6 saptamani pentru a mentine nivelul hemoglobinei cat mai aproape de valorile normale permitand organismului sa se dezvolte corespunzator.