Dr. Carmen Ungurean (INSP): Există stocuri de vaccin anti-HPV. 54.000 de doze, achiziționate la finalul anului trecut

0
303

Vaccin anti-HPV – Dr. Carmen Ungurean, coordonator al Programului național de screening pentru cancerul de col uterin, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), a declarat pentru Sănătatea.tv și RoHealthReview.ro, că în acest moment există stocuri de vaccin anti-HPV, Ministerul Sănătății achiziționând la finalul anului trecut un număr de 54.000 de doze de vaccin.

„Există stocuri de vaccin anti-HPV în acest moment, pentru că la sfârșitul anului trecut, Ministerul Sănătății a achiziționat un număr de 54.000 de doze de vaccin, prin urmare, ele există în acest moment. Acum am înaintat necesarul de fonduri pentru programele naționale și așteptăm ca în urma promulgării legii bugetului să vedem alocările pe fiecare program în parte, dar există stocuri de vaccin în acest moment, atât la nivelul DSP-urilor, cât și la nivelul medicilor de familie”, a precizat coordonatoarea Programului național de screening pentru cancerul de col uterin.

Potrivit acesteia, un număr de aproximativ 30.000 de fete cu vârsta între 11 și 14 ani au fost vaccinate în 2021 împotriva infecției cu virusul papiloma uman (HPV), prin Programul Național de Vaccinare, în timp ce numărul total de fete din această grupă de vârstă este de 400.000, a declarat

„Datele centralizate ale programelor de sănătate pentru 2021 arată că sunt în jur de 30.000 de fetițe vaccinate. Cifra este similară față de 2020. Ne referim la datele provenite din Programul Național de Vaccinare care se efectuează gratuit și la medicul de familie. Numărul de vaccinări al fetelor din grupa 11-14 ani, grupa de vârstă maximă eligibilă pentru acest tip de vaccinare este profund dependent și de numărul de doze de vaccin anti-HPV achiziționate prin Programul Național de Vaccinare. Ea acoperă un necesar extrem de scăzut. Numărul de fete de 11-14 ani este în jur de 400.000”, a declarat dr. Carmen Ungurean.

Vaccin anti-HPV: Ce opțiuni au părinții

Dr. Carmen Ungurean a explicat că părinții care doresc să-și vaccineze fetele anti-HPV au două opțiuni, fie la medicul de familie, aștepând o durată mai mare de timp, fie aceea de a cumpăra vaccinul de la farmacie.

„Dacă părintele vrea să cumpere vaccinul anti-HPV, are două opțiuni: aceea de a merge la medicul de familie și a face o solicitare scrisă pentru vaccinare, care este un consimțământ și reprezintă mai degrabă și consimțământul părintelui de a-și vaccina fetița minoră. Apoi, medicul de familie face solicitarea pentru doza de vaccin, prin Programul Național. Deși este un proces mai de durată, există o latență între momentul în care părintele face solicitarea și momentul în care primește vaccinul efectiv (…). Aceasta este prima opțiune, de a face solicitarea la medicul de familie, și apoi medicul de familie transmite toate informațiile și își estimează numărul de doze necesare și în momentul în care le primește anunță părintele să se prezinte la vaccinare. Opțiunea numărul doi este aceea de a solicita o rețetă pentru vaccin și de a-l cumpăra din farmacie. El este un vaccin costisitor și cu o continuitate a disponibilității în farmacii destul de fragilă și greu de anticipat, pentru că ce trebuie să știm cu toții este că la nivel global chiar și înainte de apariția pandemiei de COVID-19 a existat un deficit global de vaccinuri anti-HPV”, a explicat dr. Carmen Ungurean.

Vaccin anti-HPV: Deficitul de ser, accentuat de pandemie

Dr. Carmen Ungurean a adăugat că deficitul global de vaccinuri a fost accentuat de pandemie și pentru că marea majoritate a eforturilor de producție s-au îndreptat către producția de vaccin anti-COVID, dar și din toate celelalte cauze ce afectează distribuția globală de bunuri, precum dificultățile în transport.

„Prin urmare, disponibilitatea în farmacii este una greu de anticipat, dar de regulă, vaccinurile sunt disponibile prin farmacie. Este posibil ca și acolo să se petreacă lucrurile la fel. Părintele se duce cu rețeta, iar farmacia face o comandă de vaccinuri și anunță când acesta devine disponibil”, a adăugat coordonatorul Programului național de screening pentru cancerul de col uterin, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Dr. Carmen Ungurean a mai spus că perioada actuală este un moment proprice pentru vaccinare anti-HPV.

„Întreaga discuție în jurul vaccinării și în jurul prevenției a deschis interesul părinților. Avem un sondaj de cunoștințe și atitudini privind cancerul de col uterin din anul 2020, efectuat la nivel național, iar întrebate fiind mamele cât de dispuse ar fi să își vaccineze fetițele împotriva infecției cu HPV, 77% din ele au răspuns că sunt dispuse să își vaccineze fetițele. Este un moment propice pentru vaccinare anti-HPV și pentru acceptabilitate. Chiar dacă întregul context și întreaga discuție publică pare nefavorabilă vaccinării, părerea mea este că discursul antivaccinist nu este chiar așa de puternic și nu este purtat de un număr atât de mare precum pare de persoane, ci doar că aceste persoane sunt mai vocale și mai prezente în spațiul public”, a adăugat dr. Carmen Ungurean.

Articolul precedentConsiliul Concurenței: Există o confuzie între medicamente eliberate fără prescripție medicală şi suplimente alimentare
Articolul următorGrecia: Certificatul verde digital expiră după şapte luni dacă nu include şi doza booster anti-COVID-19