Dr. Carmen Pantiș: Scădere dramatică a numărului de donatori, în timpul pandemiei

0
567

În timpul pandemiei, s-a înregistrat o scădere dramatică a numărului de donatori, a atras atenția Dr. Carmen Pantiș, Președinte Colegiul Medicilor Bihor, Medic ATI.

”În pandemie, nu doar România, toate țările europene au fost extrem de afcetați de acest număr mic al donatorilor și al procedurilor de transplant. În România, spre exemplu,  în primele trei luni ale lui 2020 am avut 29 de donatori reali, cu prelevare multiorgan, în timp ce în 2021, în aceeași perioadă, am avut doar 13. Deci, o scădere dramatică a numărului de donatori. S-au implementat niște măsuri foarte atente de biovigilență, de securitate. În momentul în care s-a făcut prelevarea de organe, toți donatorii au fost testați RT-PCR pentru a fi siguri că ceaștia nu sunt infectați, la fel ca și echpa de prelevare, echipa anestezico-chirurgicală de suport și receptorul, acolo unde au fost duse organele. Am avut și echipe venite din străinătate, în momentul în care anumite organe nu au fost eligibile pentru a fi transplantate în România”, a precizat Dr. Carmen Pantiș.

Personalul medical ar trebui vaccinat anti-COVID 

Toți medicii și tot personalul medical ar trebui să fie vaccinat anti-COVID,  a afirmat Dr. Carmen Pantiș.

”Nu există o altă șansă pentru întoarcerea la normalitate. Este imperios necesar, nu există altă cale spre normalitate decât vaccinarea personalului medical”, a mai spus Dr. Carmen Pantiș.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii pe tema vaccinării anti-COVID-19 și a importanței înțelegerii corecte la nivelul opiniei publice a informațiilor legate de pandemia de COVID-19, organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) şi Televiziunea Română.

Articolul precedentDr. Gabriel Tatu-Chițoiu: Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare se pot vaccina anti-COVID-19
Articolul următorProf. dr. Liana Pleș: Placenta are receptori pentru coronavirus și este în mod particular afectată de virus