Dr. Bogdan Fetica, anatomo-patolog: Cancerul este o suma de boli. Termenul de cancer nu inseamna condamnare la moarte

0
1267

Una dintre bolile pe care un anatomopatolog le diagnosticheaza este cancerul, afectiune cu un impact deosebit asupra pacientului, familiei si societatii. Totodata, detaliile pe care le ofera un anatomopatolog medicilor din celelalte specializari ajuta si la luarea unei decizii terapeutice de catre oncolog sau chirurg.

„imi place sa gandesc lupta impotriva cancerului ca pe un razboi. Daca as gandi asa si m-as gandi ca intr-un razboi sunt oameni care lupta in linia intai, cum sunt chirurgii, sunt oameni care dezvolta strategii, cum sunt oncologii, anatomo-patologul probabil ar trebui sa fie omul care ofera informatii. Un fel de serviciu de informatii in privinta cancerului, pentru ca informatiile pe care le oferim, piesele pe care le avem la dispozitie ajuta in aproape toate cazurile luarea deciziei terapeutice de catre oncolog sau de catre chirurg. (a€¦) Cancerul e o suma de boli. Noi o stim cel mai bine, cei care o diagnosticam. Exista cancere foarte frecvente, exista cancere foarte rare. Un cancer rar inseamna 50 de cazuri la 100.000 de mii, asta inseamna ca undeva in Cluj probabil ca ar fi 150 de cazuri de cancere rare dintr-un anumit tip, ceea ce nu e foarte rar. Exista cancere pe localizare care in momentul de fata sunt curabile 100%. Deci cancerul este o boala curabila – exista cancere de piele care sunt curabile, exista cancerul de tiroida care este, de asemenea, un cancer curabil. Oamenii se pot vindeca. Termenul de cancer nu inseamna condamnare la moarte”, a explicat Dr. Bogdan Fetica, medic primar Anatomie Patologica, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” Cluj-Napoca, in cadrul conferintei „Inovatie pentru Viata” desfasurate la Cluj-Napoca.

Despre metodele de diagnosticare a cancerului, specialistul indica anumite noutati, printre care testele companion – acele teste care ofera unui tratament personalizat, tinta de care este nevoie.

„Daca tumora pacientului respectiv prezinta pozitivitate pentru acel test, atunci acel tratament poate fi administrat si raspunsul va fi optim, iar daca testul este negativ, atunci pacientul, daca i se va administra acel tratament va obtine doar efectele secundare si nu va primi beneficiile tratamentului. intotdeauna, cancerul este o boala care are mai multe mecanisme de protectie. Daca ne gandim la cancer ca o masa cu patru picioare, nu e suficient sa tai un picior ca masa sa cada, trebuie gandite si aplicate mai multe metode ca sa rupi mai multe picioare ale mesei, astfel incat ea sa se prabuseasca”, a mentionat Dr. Bogdan Fetica.

in cazul cancerului bronhopulmonar, de exemplu, daca in trecut era abordat ca o patologie unitara, progresele in procesul de diagnosticare au dus la noi clasificari histologice.

„Termenul histologic este termenul alocat noua; noi anatomopatologii clasificam cancerul si il descriem in functie de felul in care arata celulele si tot noi spunem daca anumite proteine sau anumite mutatii genetice sunt prezente in acel tip de cancer. (a€¦) Cancerul pulmonar, in marea majoritatea cazurilor nu beneficiaza de acest tratament personalizat si sunt foarte putine cazuri care pot beneficia – mutatia ALK, in carcinomul pulmonar este destul de putin frecventa. Noua ni se cere sa spunem daca respectivul adenocarcinom prezinta translocatia ALK, daca prezinta mutatia IGFR, daca prezinta pozitivitate pentru PDL 1. (a€¦) Trebuie cautat si facut screening pentru toate adenocarcinoamele pentru a gasi aceste target-uri pentru medicamentele pe care oncologia medicala le va folosi. Pe baza informatiilor noastre se decide administrarea acestor medicamente inteligente, care merg tintit pe mecanismele depistate prin aceste teste”, a mai adaugat Dr. Bogdan Fetica.

Articolul precedentDermatita atopica in cazul copiilor, manifestare si tratament
Articolul următorSfaturi pentru intretinerea aparatului dentar