Șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a declarat că persoanele care au făcut prima doză din vaccinul antiCOVID-19 au cea de-a doua doză reţinută în depozite.

„Persoanele care au făcut prima doză (n.r. din vaccinul antiCOVID-19) au cea de-a doua doză de vaccin reţinută în depozite. Acest lucru mi s-a confirmat de mai multe ori, pentru că am întrebat şi pentru colegii mei. Exista această teamă, şi cu siguranţă, această modalitate de a păstra dozele pentru rapel, pentru persoanele care s-au vaccinat cu prima doză, din punctul meu de vedere, este una normală şi benefică”, a declarat managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, la un post de televiziune.

Afirmaţiile vin în contextul în care coordonatorul Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat că avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin, generat în mare parte de faptul că saptămâna trecută am recepționat cu aproximativ 50% mai puține doze de la Pfizer-BioNTech. Soluția este ca persoanele care lucrează în domenii esențiale și care au fost programate în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie să fie reprogramate, în aceeași ordine, zece zile mai târziu.

„Avem un deficit de doze de 117.000. Acest deficit e generat în mare parte de faptul că în săptămâna 18 – 24 ianuarie am primit cu circa 51,3% mai puține doze decât trebuiau alocate – 93.340 de doze. Soluția noastră pentru continuarea campaniei, fără să afectăm doza de rapel sau vaccinarea celor cu boli cronice sau a celor cu vârste peste 65 de ani și a celor din centrele medico-sociale, din centrele de dializă sau a celor nedeplasabile, va fi următoarea: din 28 ianuarie se reprogramează cu zece zile toate persoanele care deservesc activități esențiale pentru prima doză – 35.304 persoane vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie. Prima zi va fi 9 februarie”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.