Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Șef lucr. dr. Beatrice Mahler, a tras un semnal de alarmă privind persoanele infectate cu SARS-CoV-2, care nu se prezinta la medic, motivul principal fiind stigma. Medicul pneumolog afirmă că, în lipsa unor anchete epidemiologice, s-ar putea ajunge la un nou val de îmbolnăviri.

Șef lucr. dr. Beatrice Mahler a precizat, vineri seară, la un post de televiziune, că noua tulpină de coronavirus trebuie să ne pună în gardă, având în vedere informațiile potrivit cărora aceasta se transmite mai ușor și are o mortalitate mai mare.

”La început am avut doar informaţia că se transmite mai uşor, noua tulpină, acum ştim că mortalitatea este mai mare. Este de aşteptat ca atunci când apare o tulpină nouă, informaţiile despre ea să vină treptat, iar acest lucru trebuie să ne pună în gardă şi pe noi şi să ne facă atenţi şi să ne facă responsabili pentru că povestea coronavirus nu s-a încheiat”, a explicat managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Potrivit managerului Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, soluția pe termen mediu și scurt este purtarea măștii, distanțarea fizică, iar pe termen lung, vaccinul.

”În acest moment trebuie să ne gândim la două soluţii, soluţii pe termen mediu şi scurt sunt purtarea măştii, regulile pe care le cunoaştem şi ele trebuie să rămână reguli de aur pentru următorul an, însă vaccinul vine ca o soluţie terapeutică, prima şi singura din acest moment, pentru infecţia SARS CoV-2. Cu siguranţă, în momentul în care o mare parte dintre noi vom fi vaccinaţi, speranţa unei vieţi normale este cea care cred că trebuie să ne motiveze pe toţi să mergem către această soluţie”, a mai declarat Șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Pericolul noii tulpini de coronavirus

Întrebată despre măsurile de relaxare în Capitală, după scăderea incidenței cazurilor de COVID-19, Șef lucr. dr. Beatrice Mahler a declarat că o îngrijorează mai tare persoanele infectate cu SARS- CoV-2 care nu se prezintă pentru a fi testate și luate în evidență.

”Pe mine mă îngrijorează un aspect: persoanele care se prezintă la Institutul Marius Nasta pentru a fi testate, sunt foarte puţine. Oamenii nu mai vin pentru test când sunt simptomatici, oamenii stau acasă simptomatici şi ajung să vină când au o insuficienţă respiratorie pe care ei o resimt ca şi stare de boală avansată. Ştiu sigur că sunt persoane care stau la domiciliu, cu simptomatologie de infecţie SARS CoV-2 şi nu solicită testare pentru că ei oricum ştiu ce diagnostic au”, a precizat managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Stigma, principalul motiv

”Din punctul meu de vedere, cel mai important motiv este stigma pentru că în momentul în care ai SARS CoV-2 şi spun asta din povestea colegilor mei care au trecut prin această boală, stigma cu care i-au tratat vecinii şi prietenii a fost extrem de impactantă pe viaţa lor şi pe trauma resimţită. Şi atunci preferă să se retragă, să treacă prin boală singuri, apoi să iasă fără să ştie lumea că ei au fost bolnavi. Există riscul ca, nefiind declanşată ancheta epidemiologică, o parte din prietenii şi cunoscuţii lor care nu sunt informaţi să fie bolnavi şi să nu ştie de unde s-au îmbolnăvit. Şi atunci putem să ne aşteptăm la o explozie de cazuri care să nu ştim de unde vine. Acesta este riscul pe care îl văd în acest moment”, a explicat Șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Dmanagerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a adăugat că simțul civic trebuie să predomine, iar cel care a trecut prin boală trebuie ajutat să se reintegreze în societate.