Dr. Alis Grasu (SABIF): Jumătate din autospecialele de la Serviciul Public de Ambulanţă îndeplinesc condiţii de casare

0
101

Managerul general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, dr. Alis Grasu, a declarat, joi, că parcul auto al serviciilor judeţene de ambulanţă din ţară este depăşit şi că există un deficit de 43,34% de personal şi de 55,5% de medici.

Dr. Alis Grasu a precizat că, în anul 2021, intervenţiile serviciilor judeţene de ambulanţă şi din Bucureşti-Ilfov au fost realizate cu un personal format din 12.733 de persoane, numărul fiind mai mic faţă de 22.780 de posturi care se cuvin conform normativului aprobat prin Ordinul Ministrului Sănătăţii 1778 din 2006.

„Ambulanţei Publice din România i-au fost alocate posturi mai puţin faţă de normativ, rezultând un deficit de personal pe toată ţara de 43,34%. Trebuie subliniat în mod deosebit deficitul de 55,5% privind medicii din sistemul public de ambulanţă. Domnilor, medicină fără medici nu se poate. Şi acum, la această aniversare, fiecare îşi pune o dorinţă. Eu îmi doresc pentru dumneavoastră toţi, pentru noi toţi, ca serviciile de ambulanţă să aibă personal suficient numeric, raportat la cerinţele populaţiei, bine pregătit, disciplinat, altruist, empatic, într-un cuvânt oameni adevăraţi cărora le pasă de semenii lor aflaţi în suferinţă şi, nu în ultimul rând, dotare corespunzătoare cu ambulanţe noi şi performante care să nu necesite costuri mari pentru reparaţia lor şi centre de pregătire pentru personalul din serviciile de ambulanţă, măcar câte unul pe regiune, la nivel naţional”, a spus dr. Alis Grasu, în timpul manifestărilor organizate la Iaşi cu prilejul Zilei Naţionale a Ambulanţei, potrivit Agerpres.

Conform managerului SABIF, serviciile judeţene de ambulanţă se confruntă şi cu probleme tehnice, menţionând în acest sens că mai mult de jumătate din autospecialele de la Serviciul Public de Ambulanţă îndeplinesc condiţii de casare, fapt care necesită cheltuieli importante pentru menţinerea acestora în stare de funcţionare.

„În 2021, numărul de ambulanţe funcţionale a fost de 2.358. Raportat la numărul de mijloace de transport, au fost 1.498 de intervenţii pentru fiecare maşină. De notat, lucrăm cu un parc de ambulanţe învechit. În 2021 au fost 3.903.697 cazuri la care au intervenit ambulanţierii din toată ţara, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 10.695 de intervenţii”, a mai precizat dr. Alis Grasu.

Articolul precedentMS: Este nevoie de angajarea unui număr mai mare de medici de urgenţă în serviciile de ambulanţă
Articolul următorMinistrul Rafila, despre evoluția pandemiei COVID: Ne pregătim pentru un număr de cazuri ceva mai mare la secţiile de ATI