Dr. Adriana Pistol: Facem secvențiere doar dacă există o suspiciune de tulpină de tip britanic

0
345

Dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a declarat în cadrul conferinței de presă de marți cu privier la situația vaccinărilor împotriva COVID-19 că testele de secvențiere ale tulpinilor noului coronavirus se fac doar dacă există o suspiciune de tulpină de tip britanic.

Întrebată câte astfel de teste de secvențiere se are în vedere pentru a se efectua, având în vedere apariția noilor tulpini SARS-CoV-2, dr. Adriana Pistol a precizat: ”Nu există un număr de teste secvențiale care se pot face. Se vor face atât cât va fi necesar să se facă. Necesitatea vine din felul în care tulpina care este identificată la primul PCR pe care îl face persoana respectivă arată, ca să zic așa. Există așa- zisele tulpini suspecte, am mai avut astfel de situații în care anumite gene care sugerează posibilitatea să fie o tulpină de tip britanic care face pe omul din laborator să supună această tulpină unui proces de secvențiere.”

Secvențierea pe scară largă ar implica și costuri destul de mari, fapt care face ca aceste teste să se facă doar atunci când există o suspiciune.

”Este un proces laborios, este un proces costisitor. Din câte știu eu, costă undeva în jur de 500 de euro o secvențiere de tulpină. Nu avem foarte multe laboratoare care să facă acest lucru, dar în momentul în care există o suspiciune se trece la secvențierea tulpinii respective. Adică nu este un număr pe care să îl stabilim, nici nu ar fi correct să facem acest lucru. Corect este ca în momentul în care avem o suspiciune asupra acelei tulpini să se facă demersurile respective pentru a fi secvențiată.”, a mai subliniat dr. Adriana Pistol.

Articolul precedentVIDEO Nutriția în prevenția diabetului juvenil
Articolul următorEXCLUSIV Adolescența, momentul de debut pentru fumători:Nu există organ care să nu fie afectat la maturitate