Doza booster adaptată la varianta Omicron reduce spitalizările în rândul persoanelor de peste 65 de ani, potrivit unui studiu israelian

0
240

Doza booster a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech și adaptat împotriva variantei Omicron a redus semnificativ spitalizările în rândul pacienţilor vârstnici, au precizat, luni, cercetătorii israelieni, autorii unuia dintre primele studii din lume despre eficienţa în condiţii reale a acestui vaccin bivalent, informează Reuters.

Studiul, realizat de cercetători din cadrul Clalit, furnizor de servicii medicale din Israel, precum şi de la Universitatea Ben-Gurion din Negev şi Sapir College, nu a fost încă supus procedurii de evaluare peer-review.

Potrivit cercetării, a existat o reducere de 81% a spitalizărilor în rândul persoanelor cu vârste peste 65 de ani cărora le-a fost administrată doza booster în comparaţie cu cei care au primit cel puţin două doze dintr-un vaccin anti-COVID-19, dar nu şi doza adaptată la Omicron.

Studiul a fost desfăşurat de la sfârşitul lunii septembrie până la mijlocul lunii decembrie şi a cuprins 622.701 de persoane cu vârste de cel puţin 65 de ani, eligibile pentru boosterul bivalent. Dintre aceste persoane, 85.314 – reprezentând 14% – au fost vaccinate cu noul booster.

”Spitalizarea din cauza COVID-19 s-a produs în cazul a şase persoane care au primit vaccinul bivalent şi în cazul a 297 de participanţi care nu l-au primit”, se precizează în studiu. ”S-au înregistrat decese asociate COVID-19 în cazul unei persoane vaccinate cu serul bivalent şi la 73 de participanţi care nu s-au vaccinat cu acest ser”, au adăugat autorii studiului.

Deşi o scădere a mortalităţii de 86% nu este determinantă din punct de vedere statistic în contextul ratelor de deces relativ scăzute înregistrate în Israel, scăderea constatată a fost, cu toate acestea, semnificativă, au precizat oamenii de ştiinţă israelieni.

”Participanţii care s-au vaccinat cu serul bivalent au prezentat rate mai scăzute de spitalizare şi mortalitate din cauza COVD-19 în comparaţie cu persoanele care nu au primit acest vaccin, în primele 70 de zile după vaccinare”, au precizat autorii cercetării.

În timp ce vaccinul bivalent ţinteşte tulpina iniţială a noului coronavirus şi subvariantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron, oamenii de ştiinţă ţin sub observaţie o altă subvariantă Omicron, XBB.1.5, care se răspândeşte rapid în Statele Unite.

Articolul precedentADEM: Măsura MS privind suspendarea temporară a exportului unor produse este redundantă şi nejustificată
Articolul următorO femeie din Iași a murit din cauza infecției simultane cu gripă și COVID