Două tulpini de virusuri gripale nu ar mai fi fost identificate în ultimul an, nicăieri în lume

0
46

Experții internaționali atrag atenția asupra unui fenomen legat de virusurile gripale. Potrivit acestora, două tipuri de virusuri gripale nu ar mai fi apărut nicăieri în lume de un an, nefiind raportate cazuri de îmbolnăvire din cauza acestora. Mai mult specialiștii spun că și cazurile de gripă au scăzut la valori minime istorice, transmisibilitatea fiind foarte redusă în timpul pandemiei de COVID-19.

Tot acest fenomen este pus pe seama purtării măștilor și altor măsuri de precauție pentru combaterea noului coronavirus, scrie Live Science.

Cu toate acestea, experții nu știu cu certitudine dacă aceste tipuri de gripă au dispărut de tot.

Ad in title

Gripa sezonieră este cauzată de două familii de virusuri gripale, respective gripa A și gripa B. Virusurile gripale A sunt împărțite în ”subtipuri” bazate pe două proteine ​​de pe suprafața lor cunoscute sub numele de hemagglutinină (H) și neuraminidază (N), potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor. În prezent, H1N1 și H3N2 sunt încă în circulație. Virusurile gripale B, pe de altă parte, nu au subtipuri, dar sunt împărțite în două ramuri cunoscute sub numele de B – Yamagata și B – Victoria. O tulpină de H3N2, cunoscută sub numele de 3c3.A, nu a mai fost detectată din martie 2020. Același lucru este valabil și pentru linia B – Yamagata.

”Cred că are o șansă ca acestea să dispară”, spune Trevor Bedford, biolog la centrul de cercetare din Seattle, referindu-se la H3N2, potrivit sursei citate.

În același timp, Florian Krammer, virolog la Școala de Medicină Icahn Mount Sinai din New York, a împărtășit gânduri similare în ceea ce privește descendența liniei B / Yamagata. „Doar pentru că nimeni nu a văzut-o nu înseamnă că a dispărut complet, nu? Dar ar fi putut” să dispară, a declarat Krammer pentru STAT.

Articolul precedentCehia își deschide granițele pentru cetățenii din UE și Serbia
Articolul următorSituația imunoglobulinei este în atenția Ministerului Sănătății