Doua milioane de lei in plus pentru monitorizarea diabetului la copii

0
120

 Fondurile alocate monitorizarii diabetului la copii au fost suplimentate cu doua milioane de lei, in baza unui amendament la legea bugetului aprobat de Guvern.

Subprogramul de decontare a senzorilor si pompelor de insulina pentru miile de copii diagnosticati cu diabet de TIP 1 din Romania a fost aprobat anul trecut si, potrivit primelor estimari, ar fi trebuit sa fie pus in aplicare complet pana in decembrie 2018.

Cele mai recente date arata ca, in Romania, peste 3.000 de copii sufera de diabet zaharat.

 

Cum recunoastem diabetul zaharat

 

Diabetul este o afectiune cronica grava, caracterizata prin hiperglicemie: nivelul glicemiei (zaharul din sange) creste peste valorile normale. Aceasta se intampla din cauza ca organismul fie nu mai produce insulina, fie insulina produsa nu este folosita eficient. Insulina este un hormon secretat de pancreas care asigura metabolismul glucozei din sange. Atunci cand pancreasul nu secreta insulina deloc, se instaleaza diabetul zaharat de tip 1 – diabetul insulinodependent, in timp ce in situatia in care insulina secretata nu este utilizata eficient, este vorba despre diabet zaharat tip 2.

Din totalul cazurilor de diabet, aproximativ 10% sunt de diabet tip 1 – afectiune care apare de regula in copilarie si adolescenta. Cele mai multe cazuri, 90%, sunt de diabet tip 2, care apare in general la adulti.

 

Semne care pot indica diabetul de tip 1:

 

– Sete anormala si senzatie de gura uscata

– Scadere brusca in greutate

– Urinare frecventa

– Lipsa de energie, oboseala

– Foame constanta

Vedere incetosata

Umezirea patului

Articolul precedentReactia Sanitas dupa decizia Guvernului privind sporurile: Un prim pas spre normalitate
Articolul următorPericol de accidente de sabatori; cat de periculos este dopul de la sticla desampanie