Unul din 5 profesori a identificat la școală copii cu simptome de gripă, potrivit unui sondaj World Vision România

0
114

20% dintre profesorii care au participat la un sondaj realizat de World Vision România în prima săptămână de şcoală de anul acesta spun că au identificat copii cu simptome de gripă. În cadrul sondajului au fost chestionate 300 de cadre didactice din mediul urban și rural.

Reprezentanţii World Vision România le solicită autorităţilor locale să amplifice campaniile de informare despre riscurile gripei şi să asigure necesarul de măşti şi dezinfectant în toate şcolile, prioritizându-le pe cele vulnerabile. Reprezentanţii fundaţiei reamintesc că Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii le-au recomandat părinţilor să verifice copiii dacă au simptome de gripă, iar dacă acestea se confirmă, să nu-i trimită la şcoală.

Potrivit sondajului, 24% dintre profesorii chestionaţi spun că în unitatea de învăţământ unde predau nu se asigură deloc măşti sau pentru mai puţin de o treime dintre copii şi personalul şcolar.

Totodată, 12% dintre cadre didactice declară că nu se asigură deloc dezinfectant sau pentru mai puţin de o treime din comunitatea şcolii. Pe de altă parte, 96% dintre profesorii chestionaţi au afirmat că au acces în şcoală la apă curentă şi săpun.

În aceste condiţii, 43% dintre profesori spun că sunt îngrijoraţi sau foarte îngrijoraţi să nu se infecteze cu virusul gripal. Motivul cel mai des invocat de aceştia este grija faţă de familiile lor, fie că se referă la copii, părinţi sau alţi vârstnici apropiaţi. De asemenea, unele dintre cadrele didactice sunt îngrijorate pentru că suferă de boli cronice, ceea ce le face mai vulnerabile în faţa gripei.

„Fundaţia World Vision România reiterează că recomandările sanitare venite din partea guvernanţilor către şcoli nu pot fi respectate în lipsa informării tuturor părinţilor şi profesorilor despre măsurile prin care îşi pot proteja sănătatea lor şi a copiilor. De asemenea, atragem atenţia că, deşi am trecut printr-o pandemie, în continuare avem şcoli unde nu sunt asigurate măşti şi dezinfectat pentru toţi copiii şi profesorii. Cei mai afectaţi sunt tot cei din comunităţile dezavantajate, care nu-şi vor pemite să-şi cumpere zilnic o mască sau dezinfectant”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România.

Ministrul Sănătății: Nu trimit copilul în colectivitate atunci când are simptomele unei viroze respiratorii

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a sfătuit părinţii să nu trimită copiii în colectivitate atunci când au semnele unei viroze respiratorii. „Cred că este lucrul cel mai înţelept care va duce la scăderea semnificativă a numărului de cazuri”, a afirmat ministrul.

„Singurul lucru pe care putem să îl facem ca să oprim extinderea infecţiei este ca atunci când avem copilul bolnav să nu îl trimitem în colectivitate. Este cea mai bună şi cea mai responsabilă măsură pe care un părinte o poate lua. Şi eu am luat această măsură în ceea ce priveşte copilul meu. Nu trimit copilul în colectivitate atunci când are simptomele unei viroze respiratorii. Cred că este lucrul cel mai înţelept care va duce la scăderea semnificativă a numărului de cazuri pe care noi o estimăm la sfârşitul acestei luni”, a declarat, luni, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a explicat și când ar trebui părinții să meargă la spital cu copiii care au viroze respiratorii.

„În general simptome persistente, febră mare, peste 39, cu dificultăţi în respiraţie recomandă apelarea la serviciul 112 sau prezentarea la o unitate de primiri urgenţe. Altfel, pentru o infecţie banală, normală, adresabilitatea la medicul de familie, izolarea şi tratament la domiciliu, simptomatic sau etiologic”, a explicat ministrul Sănătății.

Măsuri recomandate în unitățile școlare

Ministrul a recomandat efectuarea triajului în şcoli, utilizarea măştii de protecţie, informarea părinţilor şi aparţinătorilor legali privind semne şi simptome de infecţii respiratorii, asigurarea materialelor necesare dezinfecţiei periodice a mâinilor şi a suprafeţelor, aerisirea periodică.

Măsuri recomandate în unitățile școlare

  • Realizarea triajului zilnic
  • Utilizarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către copii
  • Informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptomele de infecții respiratorii
  • Asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și a suprafețelor
  • Aerisirea periodică a încăperilor
  • Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință
Articolul precedent1.405 persoane, vaccinate cu Pfizer Omicron adaptat noilor tulpini de coronavirus în ultima săptămână
Articolul următorA început programul pilot de vaccinare antigripală în farmaciile comunitare autorizate