DNA: Prof. Irinel Popescu și Vasile Ciurchea, trimiși în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu

0
384

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au trimis în judecată pe prof. dr. Irinel Popescu şi Vasile Ciurchea, foşti preşedinţi ai Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), într-un dosar în care sunt acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi încheiat, în mod nelegal, o serie de acte adiţionale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate. Prejudiciu ar fi calculat la peste 8 milioane de euro în dauna CNAS, potrivit DNA.

Procurorii din cadrul DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie – au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Vasile Ciurchea şi a lui Irinel Popescu, foşti preşedinţi ai Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate la data faptelor, în perioada februarie 2007 – ianuarie 2009, respectiv ianuarie – decembrie 2009, pentru luare de mită şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (2 acte materiale), se arată într-un comunicat al DNA.

De asemenea, în instanţă a fost trimisă şi societatea HP România SRL, având denumirea nouă Enterprise Services România SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (4 acte materiale).

”Ciurchea Vasile ar fi pretins de la reprezentanții HP România SRL și de la societatea subcontractantă, în perioada iulie 2007-martie 2008, suma de 60.000 de euro, precum și să încheie contracte cu două societăți comerciale; ulterior, societatea subcontractantă ar fi transferat, prin intermediul unui partener, suma de 60.000 de euro în contul indicat de Ciurchea Vasile (la data de 28.10.2008) și, totodată, ar fi încheiat contracte cu cele două societăți indicate de inculpat, în baza cărora ar fi făcut mai multe plăți, respectiv 165.000 euro în conturile uneia dintre cele două societăți (perioada martie 2008 – iulie 2008) și 300.000 euro în contul celeilalte (perioada iunie – decembrie 2008). Popescu Irinel ar fi solicitat reprezentanților HP România și societății subcontractante, în perioada ianuarie-august 2009, să încheie contracte cu două societăți; ulterior, societatea subcontractantă ar fi încheiat contracte cu societățile indicate, în baza cărora a făcut mai multe plăți, respectiv echivalentul în lei a 100.000 de euro (ianuarie – martie 2010) către o societate și echivalentul în lei a 70.000 de euro (în perioada ianuarie – martie 2010) către cea de a doua societate”, se arată în documentul DNA.

Articolul precedentProf. dr. Gheorghe Burnei, condamnat definitiv la 2 ani și șase luni de închisoare cu suspendare
Articolul următorPeste 2.000.000 de persoane vaccinate anti-COVID-19 în România