Înălbitorul industrial este vândut pe Amazon prin paginile sale de produse pe care consumatorii le cumpără sub convingerea greșită că este un „leac miraculos” pentru COVID-19, în ciuda avertismentelor de sănătate din partea Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) conform căruia că consumul lichidului poate ucide.

Soluțiile de dioxid de clor sunt vândute pe platforma Amazon sub numele CD Kit și NatriChlor.

În ciuda promovării de către vânzătorii terți ca fiind un produs pentru „tratarea apei” și a precizărilor conform cărora lichidul „nu este comercializat pentru uz intern”, comentariile clienților Amazon din secțiunea de recenzii spun o altă poveste, relatează The Guardian.

Utilizatorii discută câte picături de înălbitor absorb și explică că beau substanța chimică pe care o numesc MMS pentru a se „dezinfecta pe ei înșiși”, o expresie care reflectă remarcile controversate ale lui Donald Trump din aprilie conform cărora injecțiile cu dezinfectant ar putea vindeca COVID-19.

Înălbitorul care este vândut pe piața Amazon este de obicei utilizat în procesele industriale, inclusiv fabricarea textilelor și albirea celulozei și hârtiei. În doze mici, poate fi utilizată pentru dezinfectarea apei, dar concentrațiile susținute de agenții de promovare a MMS – „soluție minerală minunată” – sunt cu mult peste nivelul de siguranță.

Susținătorii MMS susțin în mod fals că este un remediu pentru aproape toate bolile, inclusiv malaria, HIV/SIDA, cancerul și acum COVID-19. De asemenea, o comercializează neadevărat ca un remediu pentru autism.

De la începerea pandemiei, FDA a încercat să înfrunte traficanții frauduloși ai remediilor care știu că protejează împotriva virusului. În luna august a anului trecut, agenția a emis un puternic avertisment privind sănătatea că produsele de înălbire MMS ar putea pune viața în pericol.

Asociația Americană a Centrelor de Control al otrăvurilor a înregistrat peste 16.000 de cazuri de otrăvire cu dioxid de clor, inclusiv 2.500 de cazuri de copii cu vârsta sub 12 ani. Mulți dintre acești indivizi au suferit efecte secundare grave, a menționat grupul, inclusiv o fetiță autistă de șase ani care în urmă cu trei ani a necesitat tratament spitalicesc pentru insuficiență hepatică.

Au fost raportate mai multe decese de oameni care beau înălbitor comercializate ca „leac miraculos” în toată America de Sud, inclusiv în Argentina, unde un băiat de cinci ani ar fi murit în august, având la dispoziție dioxid de clor ca leac pentru COVID.

În trecut, Amazon a eliminat de pe platforma sa mai multe cărți pro-MMS, inclusiv cele ale fondatorului mișcării, Jim Humble. El a susținut că a descoperit că dioxidul de clor vindecă malaria în timpul unei expediții de extracție a aurului în jungla Guyanei în 1996.

Amazon, în martie, a promis să reducă listele de produse care încasează remediile false pentru COVID-19. Dar vânzătorii terți încă găsesc modalități de a face trafic pe produse potențial periculoase pe site.

Amazon nu a răspuns imediat la întrebările The Guardian despre vânzarea înălbitorului pe platforma sa.