Diabetul zaharat, prezent si provocari

0
20

Diabetul zaharat este o problema majora de sanatate publica atat la nivel global, cat si in Romania, cu un impact semnificativ la nivelul calitatii vietii persoanelor cu diabet.

Din totalul fondurilor alocate programelor nationale de sanatate curative de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru 2016, 21% inseamna Programul National de Diabet Zaharat.

Rezultatele celui mai recent studiu epidemiologic in acest sens (PREDATORR) au aratat ca diabetul afecteaza circa 1.750.000 de romani cu varste intre 20 si 79 de ani. Pe de alta parte, in Romania 16.5% dintre adultii cu varste intre 20 si 79 de ani au prediabet, potrivit aceluiasi studiu.

Ad in title

in aceste conditii, specialistii atrag atentia ca trebuie luate masuri si realiza proiecte si programe pentru un management eficient al diabetului, care sa includa atat partea de preventie si educatie, cat si masuri in vederea asigurarii unui control optim al diabetului zaharat.

„in 2040 se estimeaza ca 1 din 10 adulti, din intreaga lume, vor avea diabet, ceea ce inseamna aproape o dublare a cazurilor inregistrate in prezent, respectiv 642 de milioane, comparativ cu 415 milioane cate sunt acum. Aceste date nu fac decat sa traga un semnal de alarma asupra importantei existentei politicilor de educatie in sanatate, constientizarii riscului crescut de dezvoltare a diabetului si a complicatiilor acestuia. in Romania avem nevoie de implementarea unui program de preventie in diabetul zaharat, care sa functioneze eficient, altfel impactul diabetului va fi tot mai mare, atat la nivel populational, cat si in ceea ce priveste costurile pentru sistemul public de sanatate. De asemenea, trebuie sa identificam cele mai bune solutii pentru controlul afectiunii si elaborarea unor proiecte de educatie in diabet”, a declarat prof. dr. Maria Mota, Membru al Comitetului Executiv al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului.

O alta problema legata de diabetul zaharat o reprezinta complicatiile afectiunii, care inseamna, de asemenea, un impact major asupra calitatii vietii, posibil invalidant, dar si din punct de vedere al costurilor.

Potrivit unui studiu al Societatii de Neuropatie Diabetica, 67% dintre persoanele cu diabet dezvolta neuropatie diabetica – cea mai frecventa complicatie a afectiunii, care, nedepistata la timp si in lipsa unui management eficient, poate conduce la amputatii.

Din punct de vedere financiar, consecintele acestor amputatii cauzate de diabet ar inseamna circa 29.670.000 de milioane de lei pe an.*

in acest sens rolul controlului eficient si al screeningului devine tot mai important, insa in conditiile unui numar ridicat de pacienti raportat la numarul specialistilor in diabet functionalitatea sistemului este afectata.

„Specialistul diabetolog are nevoie de mai mult timp si mai multa libertate pentru a putea sa-si puna in valoare cunostintele. Noi, medicii diabetologi trebuie sa descaltam pacientii, sa facem testul de screening, doar asa putem evita instalarea complicatiilor si reduce rata amputatiilor. Timpul alocat fiecarui pacient este o mare problema, pentru ca din cauza numarului mare de persoane cu diabet, cu greu reusim sa ne incadram in cele 15 minute pentru o consultatie. Screeningul pentru neuropatia diabetica dureaza aproximativ o ora, spre exemplu!”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

in 2016, Organizatia Mondiala a Sanatatii dedica Ziua Mondiala a Sanatatii, marcata anual in 7 aprilie luptei contra diabetului zaharat.

in Romania, in contextul Zilei Mondiale a Sanatatii, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice alaturi de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Asociatia Romana de Educatie in Diabet organizeaza o serie de actiuni in cadrul proiectului „Problematica diabetului in Romania”. Astfel, se doreste sa se atraga atentia asupra problematicii diabetului in Romania si sa se sublinieze importanta preventiei si educatiei in sanatate, in general, si in ceea ce priveste diabetul zaharat, in particular.

Proiectul „Problematica diabetului in Romania”:

Organizatori stiintifici: Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Asociatia Romana de Educatie in Diabet

Parteneri stiintifici: Societatea de Neuropatie Diabetica, Asociatia de Podiatrie

Sponsori/Parteneri: Sanofi, AstraZeneca, Chimimportexport-Plurimex, Novo Nordisk, Worwag, Bioexpert

Management eveniment: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Articolul precedentProblematica diabetului zaharat in sistemul de sanatate romanesc: Importanta Preventiei si Educatiei in Sanatate
Articolul următorMai mult de 1 din 10 adulti au diabet in Romania, dar nu toti stiu ca sunt bolnavi