EXCLUSIV Diabetul zaharat, depistat la controlul oftalmologic. Care sunt semnele care arată unui oftalmolog afecţiunea

0
662

Diabetul zaharat poate fi depistat în urma controlului oftalmologic. Livia Davidescu, medic primar oftalmolog în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova a dat exemplul unei femei de 40 de ani, care a venit la cabinet pentru prescriere de ochelari, iar în urma controlului i-au fost depistate microanevrisme la fundul de ochi, ceea ce indica, foarte probabil, prezenţa diabetului zaharat. Ulterior, în urma analizelor, boala a fost confirmată.

Medicul a explicat, pentru Sănătatea.tv şi RoHealthReview.ro, care sunt semnele care arată unui medic oftalmolog că un pacient suferă de diabet zaharat şi ce urmări poate avea la nivelul vederii.

Cum poate fi depistat diabetul zaharat prin control oftalmologic şi care este procedura medicală?

Diabetul zaharat determină, la nivelul retinei, apariția unor modificări sugestive, ce se constituie într- o afecțiune oculară de temut, numită retinopatie diabetică.
Această afecțiune, ce evoluează în câteva etape, de la forma incipientă, la cea de complicații, reprezintă principala cauza a orbirii la pacienții de vârsta activă, în țările dezvoltate. Prezenţa acestor leziuni indică modificări ale vaselor mici, specifice diabetului zaharat, și se depistează la controlul oftalmologic al fundului de ochi, prin diverse metode: examen biomicroscopic, oftalmoscopie directă și indirectă, și, cel mai indicat, prin efectuarea de fotografii digitale de fund de ochi. Personal prefer aceasta ultimă metodă nedureroasă pentru pacient, ce are în plus avantajul că permite stocarea și compararea informației, fiind o metodă obiectivă și reproductibilă.

Care sunt semnele care arată unui medic oftalmolog că un pacient suferă de diabet zaharat?

Semnele fundului de ochi ce indică prezenţa diabetului zaharat sunt multiple și apar într-o anumită succesiune. Primele semne sunt microanevrismele, de fapt dilatații ale pereților capilarele venoase, ce apar ca nişte mici puncte rotunde, de culoare roșie, în diverse zone ale retinei. Ulterior, acestora li se pot adăuga alte semne, precum hemoragii de diverse forme și dimensiuni, exsudate, vase de neoformaţie, etc. Cu timpul, netratate, aceste leziuni pot conduce către glaucom sau dezlipire de retină. Apariția primelor semne de retinopatie la un adult ne sugerează faptul că diabetul are o vechime de peste 6-7 ani.

Orice persoana care are diabet zaharat nediagnosticat prezintă aceste semne?

Nu toate persoanele care au diabet nedepistat prezintă semne de retinopatie. Depinde de o serie de factori precum vechimea bolii, nivelul glicemiei, asocierea cu alte boli generale sau chiar cu vicii de refracție.

Este valabilă şi în cazul copiilor depistarea diabetului prin control oftalmologic sau doar pentru persoanele trecute de o anumită vârstă?

La copii diagnosticați cu diabet zaharat tip 1, tabloul clinic al diabetului este mult mai dramatic decât cel al adulților cu diabet de tip 2 și duce la diagnosticarea precoce a bolii, astfel încât, procentul de copii și tineri care să prezinte un diabet nediagnosticat de tip 1 este mult mai mic comparativ cu pacienţi de vârsta adultă care prezintă diabet de tip 2 . În plus, în general, în diabetul de tip 1 și retinopatia diabetică apare mai târziu, la 8-10 ani de la debutul bolii. Aşadar, diagnosticarea diabetului la copii în urma apariției leziunilor retiniene este excepțional de rară.

Cum influenţează diabetul zaharat văzul şi ce efecte are asupra ochiului ?

Diabetul zaharat este o boală extrem de înșelătoare, de parșivă, aş putea spune. Modificările vederii apar doar în fazele avansate ale bolii. Spre deosebire de alte afecțiuni oculare, precum cataracta, de exemplu, care poate antrena înceţoşarea vederii încă de la începutul apariției sale, în retinopatia diabetică, acest lucru se produce doar când apar complicații, hemoragia vitreană, de exemplu. Există o explicație științifică pentru acest fapt și anume acela că de regulă, leziunile cele mai periculoase sunt localizate nu în centrul optic, în zona centrală a retinei, ci în periferia medie. Ele evoluează tacit, nezgomotos, ani de zile și se pot decompensa brusc, generând scăderi dramatice ale vederii. Tocmai de aceea, numai controlul oftalmologic complet le poate decela. Miza este administrarea tratamentului în timp util și prevenirea orbirii.

Articolul precedentMApN a pregătit toate cele 11 spitale militare pentru soldaţii răniți, din Ucraina
Articolul următorPremierul şi membri ai Guvernului au donat sânge pentru cei din Ucraina