Gheorghiță: Media deceselor COVID-19 în România, mai mare de 60 de ori decât în Portugalia

0
215

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 în România, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că media deceselor COVID-19 în țara noastră, în ultimele șapte zile la un milion de locuitori, este de 50 de ori mai mare în România decât în Danemarca și de 60 de ori mai mare decât în Portugalia, țări care au rată de acoperire vaccinală de peste 80-90%.

Mai mult, medicul a susținut că acest trend se va menține.

„E cât se poate de evident că acest trend se va menține cel puțin în privința numărului de decese. Evoluția cazurilor grave în ATI și numărul de decese sunt parțial decuplate de numărul de cazuri noi, e o întârziere de două săptămâni între evoluțiile celor două criterii pe care le evaluăm zilnic. E o diferență uriașă între numărul de decese înregistrate la noi și cel al deceselor din țările cu rată mare acoperire vaccinală. Media deceselor din ultimele 7 zile la un milion de locuitori e de peste 50 de ori mai mare în România decât în Danemarca, care are rată de acoperire vaccinală de peste 80% și de peste 60 ori mai mare decât în Portugalia, care are acoperire vaccinală peste 90%. Acestea sunt diferențele între țările cu rată mare de acoperire vaccinală și cele cu rată mică. Evident, în situația actuală nu avem cum să avem predictibilitate din punct de vedere epidemiologic, pentru că imunizarea la nivel colectiv nu e suficient de mare că să putem controla evoluția acestui val epidemiologic”, a explicat Gheorghiță.

Medicul a mai spus că sunt pacienți care vin cu insuficiență respiratorie încă de la domiciliu, care au nevoie de ATI încă de la prezentarea la spital. Iar cei mai mulți dintre cei care sunt în această situație sunt nevaccinați, pacienți cu diabet, supraponderali sau vârstnici, care ajung cu o stare generală foarte deteriorată.

”E o dramă incredibilă. Dispare o generație de bunici, de vârstnici, de seniori, din cauză că rată de vaccinare e mult prea redusă la această grupa de vârstă. Obiectivul acum e să reducem numărul de cazuri noi, de spitalizări și de decese, dar și să prevenim impactul noilor valuri de îmbolnăvire. Dacă nu creștem rată de vaccinare situația nu se va schimbă. Din cei care mor, peste 91% sunt nevaccinați. În ATI, procentul pacienților nevaccinați e de peste 90%”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Articolul precedentGheorghiţă: În România au fost raportate şase cazuri de miocardită la tineri între 17 şi 29 de ani
Articolul următorMS: 7.500 doze de anticorpi monoclonali, repartizate în spitale care tratează pacienți COVID