Deșeurile medicale rezultate în urma tratării pacienților COVID au „inundat” un râu din Indonezia

0
321
Foto: malaysia.news.yahoo.com

Pentru locuitorii din zona râului Cisadane din Indonezia, coronavirusul a adus nu doar boala cu potenţial letal, ci şi un potop de deşeuri medicale – un şuvoi constant de seringi, măşti chirurgicale şi costume de protecţie care plutesc pe ape.

Dubla ameninţare, pentru cei care depind de râul cu o lungime de 138 de kilometri pentru a se îmbăia şi a-şi spăla hainele, vine în contextul în care Indonezia se luptă să limiteze răspândirea COVID-19, având în prezent cel mai mare număr de decese din Asia de Sud-Est şi aproape 3.000 de noi infecţii pe zi în ultima săptămână.

Pe măsură ce virusul s-a răspândit, deşeurile medicale s-au acumulat în groapa de gunoi Cipeucang din Tangerang, parte a extinderii metropolei Jakarta.

În mai, pereţii depozitului de deşeuri s-au prăbuşit, tone de gunoi ajungând direct în apele de un verde închis ale Cisadane, relatează Reuters, citată de Agerpres.

”Încă îmi fac griji, ca să fiu sincer, dar trebuie să mă spăl aici”, a declarat o localnică, Eka Purwanti, în vârstă de 36 de ani în timp ce spăla rufele în râu, iar copiii se juca pe mal. ”Sper că nu se va întâmpla nimic, deşi ştiu că este o boală mortală”, a adăugat ea.

La fel ca şi în alte ţări din întreaga lume, Indonezia a asistat la o creştere uriaşă a deşeurilor medicale în timpul pandemiei, o problemă care a stârnit îngrijorare în numeroase zone, de la Spania la Thailanda şi India.

În lunile care au urmat prăbuşirii depozitului de deşeuri, Ade Yunus, fondatorul Cisadane River Rubbish Bank, a lucrat la curăţarea căii navigabile.

”Prima dată când am găsit deşeuri medicale a fost după alunecarea de teren”, a spus Yunus în timp ce se apleca să ridice o seringă pe care a pus-o într-o cutie. ”La început, am găsit în jur 50-60 de obiecte pe zi”, a adăugat el.

Ministerul Sănătăţii din Indonezia a recunoscut problema spunând că au fost produse 1.480 tone de deşeuri medicale în contextul COVID-19 pe teritoriul ţării din martie până în iunie şi a admis că lipsesc facilităţi de tratare, însă a notat că se lucrează la găsirea unor soluţii.

”Tocmai a fost adoptat un nou regulament care prevede directive privind tratarea deşeurilor medicale în fiecare unitate de sănătate”, a declarat un reprezentant al ministerului, Imran Agus Nurali.

Majoritatea unităţilor sanitare din Indonezia, inclusiv spitalele, se bazează în prezent pe terţi pentru a-şi incinera deşeurile.

”Potopul” de deşeuri medicale a stârnit îngrijorare în rândul experţilor din domeniul sănătăţii publice, conform cărora aceste obiecte ar putea răspândi boala, locuitorii de pe malurile râului având un risc ridicat.

”Dacă aceste deşeuri medicale se răspândesc în zona rezidenţială din apropierea râului atunci ar putea să polueze apa care este folosită de oamenii de acolo”, a declarat Mahesa Paranadipa Maikel, epidemiolog în cadrul Societăţii pentru Legislaţie Sanitară din Indonezia, adăugând că ”ar putea duce la transmiterea COVID-19”.

Lângă râu, locuitorii cunosc acest risc. ”Îmi fac griji că ar putea fi infectaţi cu COVID-19 copiii care înoată aici”, a declarat pentru Reuters o altă persoană din zona Cisadane, Astri Dewiyani. ”De aceea le interzic întotdeauna copiilor mei să înoate la râu”, a adăugat ea.

Articolul precedentMăsurile de protecţie sanitară pentru clienţii restaurantelor şi cafenelelor
Articolul următorRezultate neconcludente în faza a treia de testare a Kevzara în tratarea formelor severe de COVID-19