Depresia post-partum in randul tatilor, un fenomen adesea ignorat

0
179

Depresia post-partum in randul tatilor este un fenomen prea putin cunoscut, adesea ignorat, desi sanatatea psihica a ambilor parinti este importanta pentru binele copiilor, afirma cercetatori americani intr-un articol publicat in revista Pediatrics.

”Depresia in randul noilor tati este o problema care, adesea, este ignorata”, atrage atentia principalul autor al materialului, Tova Walsh, profesor de asistenta sociala la Universitatea Wisconsin-Madison, relateaza Reuters.

Studii anterioare au estimat ca intre 2% si 25% dintre tati sunt afectati. Cu toate acestea, nu exista criterii de diagnostic specifice lor.

 

Particularitatile depresiei post-partum paterne

 

Simptomele depresiei la tati in primul an dupa nasterea unui copil sunt considerate depresie paterna post-partum, scriu Walsh si colegii sai.

”Pe langa simptomele obisnuite de depresie, precum tristete persistenta, pierderea interesului fata de activitati care in trecut erau placute, probleme legate de mancat si somn, barbatii isi mascheaza simptomele concentrandu-se excesiv pe munca sau consumand mai mult alcool”, potrivit lui Walsh.

De asemenea, tatii care sufera de depresie post-partum sunt mai putin dispusi ca mamele sa ceara ajutor, iar lipsa informatiilor privind depresia paterna inseamna ca le este si mai dificil sa infrunte problema.

in aceste conditii, Walsh si colegii sai indeamna pediatrii sa discute cu noii parinti despre depresie post-partum si, in cazul depresiei paterne, sa se asigure ca noul tata primeste tratament.

”Speram ca acest articol ajuta la constientizarea faptului ca si tatii se confrunta cu depresie. Familia, prietenii, profesionistii implicati in ingrijirea nou-nascutului si tatii insisi au un rol crucial in recunoasterea simptomele si ingrijirea adecvata”, a explicat Walsh. 

Articolul precedentConsumul de terci de ovaz ar putea fi asociat cu scaderea riscului de accident vascular cerebral
Articolul următorDucesa de Cambridge: Rolul moaselor este crucialsi demn de respect