Depresia post-partum – Dr. Radu Ionescu: putem identifica in trecutul medical al persoanelor respective episoade depresive

0
106

in timpul sarcinii au loc multe modificari – hormonale, imunitare, cardiovasculare, pulmonare, circulatorii, renale, dar si psihologice (patologice sau nu). Dr. Radu Ionescu-Mihaita, Medic primar psihiatrie, Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Ambulator al Ministerului Afacerilor Interne „Dr.Nicolae Kretzulescu” explica faptul ca exista mai multe cauze ale aparitiei depresiei post-partum (dupa sarcina), printre care si existenta unui istoric medical psihiatric al episoadelor depresive.

„Exista o vulnerabilitate la persoanele care au un istoric sau in antecendente au avut niste episoade de boala. Daca vorbim de depresia post-partum, probabil ca putem identifica in antecendentele persoanelor respective niste episoade depresive. Putem identifica, de asemenea, daca avem sansa de a face un studiu de genetica familiala, niste genitori in trecutul respectivului individ care au avut la randul lor manifestari de tip depresiv sau de tip hipomaniacal sau maniacal. De asemenea, daca vorbim de episoadele psihotice, probabil ca au mai existat si inainte de momentul sarcinii sau post-partum mai ales niste episoade psihotice sau tulburari de comportament care sa ne indice ca persoana respectiva ar putea fi vulnerabila la o asemenea afectiune de tipul depresie post-partum sau un episod psihotic post-partum sautulburare deliranta post-partum.”, a subliniat specialistul intr-un interviu acordat www.SanatateaTV.ro .

in acest context, medicul precizeaza ca semnele tulburarilor psihologice din timpul sarcinii sau dupa nastere (post-partum) si pe care mama le manifesta asupra nou-nascutului pot fi sesizate de cei din jurul ei.

„Daca vorbim de o tulburare deliranta sau de schizofrenie, vorbim de niste simptome premonitorii sau pre-morbide ale bolii in sine. si atunci, vorbim de un anumit tipar de comportament sau o anumita tulburare de personalitate care poate sa fie legata de aceasta boala sau poate evolua catre schizofrenie. Rejetul fata de copil, fata de nou-nascut care poate fi unul din semnele bolii de baza. Inversiunea afectiva, deci urasti ceea ce in mod normal ar trebui sa iubesti. Ceea ce toata lumea iubeste, tu ajungi sa urasti – este unul din simptomele care poate sa apara in schizofrenie. (a€¦) Cei din jur sesizeaza dezinteresul fata de nou-nascut al mamei. Sesiseaza si teama pe care o are mama fata de copil, refuzul de a-i acorda ingrijirile, refuzul de a-l alapta, refuzul de a-l schimba, neglijarea, abandonarea copilului.”, a precizat Dr. Radu Ionescu-Mihaita.

De asemenea, specialistul a indicat ca doctorii aceste posibile manifestari ale tulburarilor psihologice din timpul sarcinii sau post-partumtrebuie evaluate corect. Astfel, acestea trebuie sa nu fie nici mimalizate, dar nici exagerate pentru a se putea institui o terapie corespunzatoare simptomatologiei.

„Daca este exagerat si vorbim de un episod de boala, s-ar putea ca simptomele sa se amplifice si sa se ajunga la un act de hetero-agresiune fata de copil din partea mamei. Nici minimalizat, de asa maniera incat sa-l ascunda si sa-l bagatelizeze, pentru ca poate sa evolueze in continuare. Cel mai bun lucru ar fi cu calm, cu rabdare sa apeleze la sfaturile unui specialist. Probabil ca initial va apela la sfaturile unui pediatru sau la medicul de familie. Sau unui neonatolog, daca vorbim de un nou-nascut. si ulterior se ajunge la un specialist psihiatru, care inventariaza simptomele pe care le gaseste, identifica despre ce tulburare este vorba si stabileste tratamentul. Tratamentul ar insemna o componenta medicamentoasa, in functie de gravitatea simptomatologiei si ulterior, o forma de psihoterapie. O forma de psihoterapie initial de scurta durata, care sa ajute mama sa iasa din situatia de criza si ulterior, sa identifice vulnerabilitatile si ceea ce anume poate fi corectat.”, a mai explicat Dr. Radu Ionescu-Mihaita.

Articolul precedentLocurile neocupate la examenul de rezidentiat, scoase la concurs in 22 mai 2016. Examenul va avea loc la UMF Targu Mures
Articolul următorCele mai recente informatii in HTA, la Congresul Societatii Romane de Hipertensiune