in perioada 23-25 februarie 2012, la Institutul National de Statistica, a avut loc Conferinta Nationala Alzheimer cu tema „Actualitati in domeniul dementelor. Dementa Alzheimer – problema majora de sanatate publica in Romania”.

Boala Alzheimer este una dintre cele mai devastatoare si costisitoare suferinte. La nivel european se estimeaza ca sunt 9,9 milioane de persoane care sufera de aceasta forma de dementa. Ceea ce este si mai ingrijorator e faptul ca numarul persoanelor cu Alzheimer ar putea sa creasca si chiar sa se dubleze in urmatorii 30 de ani, odata cu majorarea sperantei de viata si a tendintelor de evolutie demografica, potrivit unui studiu de piata.

in ceea ce priveste Romania, dementa Alzheimer este extrem de frecventa. „in Romania exista aproximativ 300.000 de persoane care sufera de dementa Alzheimer, insa aceasta cifra e data de numarul retetelor eliberate. in realitate numarul e mult mai mare. Bolile creierului consuma foarte multi bani. Prin urmare, costurile pentru dementa sunt egale cu costurile pentru bolile cardiovasculare, cancer si diabet la un loc. Mai mult decat atat, majoritatea bolnavilor cu Alzheimer sunt diagnosticati foarte tarziu, cand deja au ajuns in fazele tardive ale bolii. Dementa Alzheimer este o problema de sanatate publica in Romania. in acest context, Societatea Romana Alzheimer initiaza proiectul Alianta Nationala Alzheimer, care are un caracter apolitic si reuneste reprezentanti ai societatii civile, ai organizatiilor non-guvernamentale, institutiilor publice si private, mass-media, dar si personalitati publice interesate sa sprijine persoanele suferinde de dementa si familiile acestora. De asemenea se doreste crearea unui climat propice elaborarii si promovarii Planului National Alzheimer”, a declarat conf. univ. dr. Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane Alzheimer, in cadrul Conferintei Nationale Alzheimer 2012.