Declinul mental cauzat de fumat este mai frecvent la barbati decat la femei odata cu imbatranirea, se arata intr-un studiu al cercetatorilor de la o prestigioasa universitate din Londra. Oamenii de stiinta sustin ca acest lucru este posibil deoarece barbatii fumeaza in general mai mult decat femeile, fumatul devenind un factor esential in declansarea declinul mental.

Statisticele au aratat ca la nivel mondial, in anul 2010 numarul cazurilor de dementa a fost estimat la 36 milioane, si continua sa creasca asteptandu-se la dublarea lui din 20 in 20 de ani, potrivit autorilor studiului realizat pe un grup de dunctionari britanici. Oamenii de stiinta au analizat legatura dintre numarul anilor de fumat si alterarea capacitatilor mentale in perioada de tranzitie de la varsta medie la batranete.

Cercetarea britanica s-a desfasurat pe 5.099 barbati si 2.137 de femei, cu varsta medie la prima evaluare a capacitatilor mentale de 56 de ani. Ca urmare a analizelor efectuate, cercetatorii au ajuns la patru concluzii, dintre care cea mai importanta sustine faptul ca fumatorii inregistraza o alterare mai rapida a facultatilor mentale decat fumatoarele. De asemenea persoanele care au fumat si in perioada de observatie au avut rezultate tot mai proaste, iar barbatii care au incetat sa fumeze inaintea primelor teste au prezentat inca un risc de declin mental. Pe de alta parte persoanele care au renuntat la tigari in tinerete n-au prezentat un declin mai mare al facultatilor mentale.