Declic: Autoritățile au raportat zero cazuri de infecții intraspitalicești la pacienții COVID-19

0
86

Aproape 21.000 de persoane au semnat până în prezent petiția „Raportați infecțiile intraspitalicești!” prin care se solicită implementarea unui mecanism de raportare zilnică a infecțiilor nosocomiale, așa cum se întâmplă în cazul infectărilor cu virusul SARS-CoV-2.

„Au trecut 6 ani de la tragedia din Colectiv, când am conștientizat cu toții cât de grav este pericolul infecțiilor intraspitalicești pentru viața pacienților. 10 miniștri s-au perindat de atunci pe la Sănătate și niciunul nu a luat măsuri de impact, începând cu monitorizarea și transparentizarea datelor, ca prim pas în combaterea eficientă a bacteriilor”, au afirmat reprezentanții Declic, inițiatorii petiției, pe pagina de Facebook.

Potrivit petiției inițiată de reprezentanții Declic, autoritățile române au raportat recent zero cazuri de infecții intraspitalicești la pacienții diagnosticați cu COVID-19, de la începutul pandemiei până în prezent, iar acest lucru este imposibil.

„Știm, din raportările europene, că inclusiv țări cu sisteme medicale mult mai performante se confruntă cu infecții asociate asistenței medicale, mai ales în secțiile de terapie intensivă. Dar în aceste țări se conștientizează problema și se depun constant eforturi pentru rezolvarea ei. Este obligatoriu ca și în spitalele din România să se întâmple la fel”, se arată în petiția „Raportați infecțiile intraspitalicești!”.

Vă redăm în continuare textul integral al petiției:

„Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să implementați un mecanism de raportare zilnică a infecțiilor nosocomiale. Este nevoie urgentă ca Ministerul Sănătății să organizeze cadrul pentru raportarea infecțiilor intraspitalicești, așa cum se întâmplă deja pentru infectările cu virusul SARS-CoV-2.

De ce este important?
Trecem prin cea mai mare criză de sănătate publică a ultimilor zeci de ani. Mulți dintre noi suntem speriați de gândul internării în spital, cu diagnostic de Covid-19 sau cu orice altă boală. Vrem să știm că șansele noastre de supraviețuire și vindecare nu sunt împiedicate de existența necontrolată a infecțiilor intraspitalicești. Monitorizarea și combaterea acestora poate face diferența dintre viața sau moartea pacienților în perioada următoare.

România are o gravă problemă de subraportare [1] a infecțiilor nosocomiale, deși acestea au impact direct asupra sănătății și mortalității pacienților internați. Ar trebui să știm, în mod real și transparent, situația acestor infecții. Doar așa se vor lua măsuri concrete și cuantificabile de creștere a calității îngrijirii pacienților din spitale.

Mai mult, autoritățile române au raportat recent zero cazuri de infecții intraspitalicești la pacienții diagnosticați cu Covid-19, de la începutul pandemiei până în prezent [2]. Or, acest lucru este imposibil. Știm, din raportările europene, că inclusiv țări cu sisteme medicale mult mai performante se confruntă cu infecții asociate asistenței medicale, mai ales în secțiile de terapie intensivă. Dar în aceste țări se conștientizează problema și se depun constant eforturi pentru rezolvarea ei. Este obligatoriu ca și în spitalele din România să se întâmple la fel.

Semnând în număr cât mai mare această petiție, putem convinge autoritățile să ia de urgență măsuri pentru raportarea transparentă a infecțiilor nosocomiale din toate spitalele.

Semnează și tu acum, ca să creștem șansele de supraviețuire și vindecare pentru pacienții din România!”.

Articolul precedentOpt centre de vaccinare din sectoarele Capitalei au program prelungit în week-end
Articolul următorRata de incidenţă COVID-19, în scădere în București