Patru romani mor in fiecare ora din cauza unui accident vascular cerebral (AVC). O spune profesorul universitar doctor Gheorghe Iana, presedintele Societatii de Neuroradiologie si Radiologie Interventioanla din Romania (SNRIR). Ne clasam astfel pe primul loc  in Europa la capitolul mortalitate prin AVC. Radiologia interventionala, o specialitate recunoscuta si in Romania de anul trecut,  ar putea reduce rata deceselor cu 10% in urmatoarele 18 luni, transmite SNRIR.

 

Progrese in ultimele 9 luni

 

Premisele sunt bune, in contextul in care in 2018 a fost recunoscuta specialitatea complementara  de medic radiolog interventionist. in acest context, a crescut  si numarul medicilor pregatiti  sa realizeze interventii minim-invazive in cazul pacientilor care sufera un accident vascular cerebral. Ordinul a fost semnat de ministrul Sorina Pintea.

„La intalnirea din septembrie anul trecut, Societatea de Radiologie Interventionala din Romania a promis ca va specializa pana in 2020 cel putin 20 de neuroradiologi interventionisti. Din fericire pentru Romania, procesul de pregatire a fost accelerat. Și astazi avem deja, in Romania, 25 de radiologi interventionisti.”, afirma Florin Buicu, presedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor.

„E adevarat ca 25 sunt putini, dar sunt foarte multi comparativ cu ceea ce am avut, doi. ”,  a adaugat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii. Ea a vorbit si despre problemele din trecut, dar si despre pasii facuti in ultima perioada.

„Pe aceasta patologie putem face pasi importanti, pentru ca avem specialisti foarte buni, dar care nu sunt in concordonanta cu ceea ce ministerul Sanatatii a facut si putea sa faca. (…) Anul trecut, pentru prima data pratic, ministerul Sanatatii a recunoscut aceasta specialitate, radiologie interventionala. Eu cred ca trebuie sa imi cer scuze, pentru ca aceasta recunoastere a venit foarte tarziu. Documentatia a fost depusa cu mult timp in urma”, explica  Sorina Pintea.

“Noi am depus eforturi sa deblocam un proiect care a stat prin sertare ani de zile. Și atunci cand vorbim despre 60.000 – 70.000 de cazuri noi intr-un an, ni s-a parut extrem de ciudat sa beneficieze de tromboliza clasica doar o mie – o mie si ceva de pacienti intr-o tara cu aproape 20 de milioane de oameni”, atrage atentia Laszlo Atilla, presedintele Comisiei pentru Familie si Sanatate din Senatul Romaniei.

Recunoasterea specializarii a venit la 10 dupa ce dupa ce a fost fondata Societatea de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala.

in 2008 am fondat, cu inca 14 colegi,  Societatea de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala. in 2009 am reusit sa accesam primul program de radiologie interventionala. Din 2009 pana in 2018 nu s-a mai intamplat nimic. (…) Doamna ministru (n.r. Sorina Pintea) a inteles si oportunitatea si necesitatea acestui ordin si ne-a sprijinit total”, spune prof. univ. dr. Gheorghe Iana, , presedintele Societatii de Neuroradiologie si Radiologie Interventioanla din Romania (SNRIR)

 

Cifre alarmante

 

Potrivit datelor furnizate de SNRIR, in Romania accidentul vascular cerebral reprezinta a doua cauza de mortalitate – 21,64% si dizabilitate – 11,34%. 20% dintre pacienti mor in primele 30 de zile, iar 30% dintre acestia raman imobilizati la pat.

 

Ce urmeaza

 

 Ministrul Sanatatii a anuntat ca urmeaza crearea a patru centre de trombectomie mecanica. O procedura care foloseste un dispozitiv mecanic pentru a extrage cheagul dintr-un vas de sange. Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite ale Americii, pe 182 de pacienti din 38 de spitale, la 90 de zile dupa tratament 45% dintre pacientii care au suferit o trombectomie s-au simtit suficient de bine pentru a fi independenti din punct de vedere functional, comparativ cu 17% dintre pacientii care nu au beneficiat de aceasta procedura.  Iar rata de deces a fost de 14% in randul pacientilor cu trombectomie, comparativ cu 26% in cazul celor care nu au fost tratati prin aceasta interventie.

Cele patru centre din Romania ar urma sa fie gata pana in 2020, spune prof. univ. dr. Gheorghe Iana, presedintele SNRIR. Acestea ar urma sa functioneze 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Totodata, urmeaza sa fie acreditate trei centre de pregatire pentru radiologii interventionisti.

 

E nevoie de finantare pentru radiologia interventionala

 

Pentru ca radiologia interventionala sa functioneze eficient e nevoie de investitii in medici si echipamente, dar si de crearea unor centre functionale la nivel national, subliniaza membrii presedintele Societatii de Neuroradiologie si Radiologie Interventioanla.

 „Sunt trei conditii ca sa faci ceva: sa ai unde, sa ai cu cine si sa ai cu ce. Sa ai unde – spitalul, cu dotarea. Sa ai cu cine – specialistii. Sa ai cu ce inseamna finantarea. Deocamdata avem unde, avem cu cine, dar suntem la ultimul capitol: sa avem cu ce”, a precizat prof. univ. dr. Gheorghe Iana. Pe langa cresterea calitatii vietii pacientilor, dezvoltarea radiologiei interventionale va insemna si o reducere a costurilor.

“in momentul in care costul pe pacient inseamna maximum 10.000 de euro pentru trombectomie mecanica, iar acelasi pacient care nu beneficiaza de trombectomie mecanica, in conditiile handicapului major, ne costa – la 1.000 de pacienti am facut un calcul pe 10 ani – ne costa 96 de milioane de euro. 1.000 de pacienti tratati inseamna 10 milioane de euro. in schimb, costul social este de 96 de milioane. Daca ne gandim economic, facem o economie de 86 de milioane de euro la fiecare mie de pacienti care poate fi tratata anual”, explica doctorul Gheorghe Iana.

 SNRIR propune ca in Bucuresti sa se creeze cinci centre care sa asigure prin rotatie garda permanenta pentru acoperirea urgentelor, iar centrele de la Targu Mures, Suceava si Timisoara sa acopere momentan restul tarii. in urmatorii ani vor fi necesare cel putin inca  patru centre.